, , , ,

Potatissallad med yoghurt och chili

Denna lena potatissallad med lite chilisting är en riktig höjdare och så enkel att röra ihop. Den mjuka syrliga yoghurten tillsammans med en nypa chili och nyhackad gräslök blir perfekt för att lyfta den gamla klassiska potatissalladen till en helt ny nivå.

Tillagning:

Börja med att tvätta och dela potatisen. Den behöver inte skalas. Jag brukar göra lite större bitar/tärningar. Koka potatisen tills den mjuknat ca 15 min i lättsaltat vatten. Viktigt är att den inte blir överkokt, så känn gärna med en sticka då och då. Häll av vattnet och låt potatisen kallna innan den används. Ett snabbsätt att kyla ner potatisen är att ställa ner hela kastrullen med de avrunna potatisbitarna i en bunke med iskallt vatten medans du börjar förbereda blandningen till potatisen.

Blanda ihop yoghurt, majonnäsen och kryddorna i en bunke. Hacka gräslöken och lägg i även detta i bunken, men sparar gärna lite av hacket till dekoration. Rör samman ingredienserna till en jämn smet.

När potatisen är kall så vänd försiktigt ner bitarna i smeten och rör runt. Toppa med eventuell sparat gräslökshack och ställ kallt tills serveringen.

Potatissalladen är perfekt till grillat, men funkar lika bra till alla typer av kött eller fisk. Den blir också god som tillbehör i wraps eller på en smörgås med ett valfritt pålägg i botten.

Den går att servera direkt men håller ett par dagar i kylskåpet och är lika god då.

Ingredienser 2-3 portioner

  • 1,5 dl turkisk yoghurt 10%
  • 0,4-0,5 dl majonnäs
  • 4 medelstora potatisar (ca 480g)
  • 1 näve färsk gräslök
  • 1 tsk flingsalt (vanligt salt funkar också men tag då lite mindre salt)
  • Några varv med svartpepparkvarn
  • 1 nypa chilipeppar*

*Jag brukar använda min egen malda röda gourmet chili Espelette och/eller den bruna rökiga chili Etiophian Brown , men helt vanlig/valfri chilikrydda och/eller cayennpeppar funkar såklart

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *