, , , ,

När kan man börja plantera ut frostkänsliga växter

Det är alltid lite klurigt på våren att veta när det är säkert att plantera ut alla plantor man odlat upp inomhus. Det är så lätt att falla på målsnöret och sätta ut växterna för tidigt och få all tid och engagemang man lagt på att driva upp växten att gå till spillo av en enstaka köldknäpp. Min svärmor sa alltid att hon gick efter det gamla husmorsknepet att aldrig plantera ut något före morsdag dvs. sista söndagen i maj och detta knep fungerar faktiskt helt fantastiskt bra. Så vill du slippa följa väderprognosen så noga eller hålla på att bära plantorna ut och in är detta ett säkert tips att gå efter för i stort sett alla vanliga sommarblommor och grönsaker förutom gurka som man med fördel bör vänta med ytterligare ett par veckor dvs. till framemot mitten av juni.

Men annars kan man såklart gå efter den faktiska temperaturen. Här kommer en liten komihåg vad som brukar fungera temperaturmässigt för några av våra vanligaste frostkänsliga växter. När jag pratar om dygnstemperatur så menar jag att temperaturen behöver vara minst den temperaturen under dygnets kallaste timmar dvs. vanligtvis nattetid.

OBS! För de flesta plantor gäller att de bör avhärdas under ca en vecka eller gärna ett par veckor innan de planteras ut helt dvs. man behöver vänja dem vid utetemperaturen och solen sakta så de inte chockas, börja med några timmar de första dagarna och öka på tiden sakta under de kommande dagarna. Plantor som inte avhärdats är betydligt känsligare mot temperaturerna nedan.

Tomater

Tomater behöver en dygnstemperatur på ca 8-10 grader. De klarar visserligen oftast betydligt lägre än så, ända ner till ett par plusgrader brukar gå bra, speciellt fram emot hösten när de vant sig vid utelivet eller är riktigt avhärdade. MEN bra att veta är att tomaten stannar upp i utvecklingen vid temperaturer under 8 grader vilket då försenar tillväxten och hur snabbt du får tomater på din planta. Så det bästa är att vänta tills det blir minst ca 8-10 grader.

Pelargoner

Pelargoner är tåliga och brukar utan problem klara ner mot ett par plusgrader. Men de tål absolut inte frost så en bra tumregel är att de kan stå ute om dygnstemperaturen är från ca 5 grader och uppåt. När det gäller doftpelargoner är det till och med så att de behöver en liten köldknäpp för att sätta blom. Så dessa kan med fördel ställas ut så tidigt som möjligt (så länge det inte är minusgrader). Bra att veta är att just doftpelargoner av samma anledning INTE skall beskäras hårt på våren då den sätter sina blomknoppar under vintern/köldperioden och man vid beskärning på våren risker att blomningen uteblir. Har man ändå råkat beskära den kan man dock lura den att sätta igång blomningen igen genom att låta den stå i endast ett par plusgrader ett tag.

Gurka

Gurkan är MYCKET köldkänslig och det kan räcka med ett par minuter ute i kylan för att en gurkplanta skall ge upp och skrumpna ihop. Det är därför viktigt att vara ytterst försiktig om man tex skall ta med sig en gurkplanta och ge bort/flytta på. ”Jag skall ju bara bort till bilen och den korta biten gör säkert ingen skada…” Jodå, det kan det visst göra, det går inte nog att understryka hur känslig gurka är för kallt väder och för den delen även mot för mycket sol i början. ALLA växter som odlats inomhus behöver visserligen avhärdas dvs. de behöver under ett par dagar eller hellst veckor sakta vänjas vid utomhuslivet genom att man låter dem stå ute under först någon timme, sen gradvis längre- Men gurka är känsligast av dem alla så det gäller att verkligen hålla avvänjningen riktigt kort i början och dygnstemperaturen behöver minst vara 15 grader. Vissa sorter som är särskilt framtagna för nordiskt klimat kan dock klara ner mot 12 grader men säkrast för alla sorter är minst 15 grader.

Chili och paprika

Chiliplantor älskar sol och värme. De får också större och mer omfattande antal chilifrukter om temperaturen hålls så jämn som möjligt under dygnet. Vänta därför gärna med att ställa ut chilin tills dygnstemperaturen är helst 15 men åtminstone ca 12-15 grader. De kan klara ner mot 10 grader också men under 10 grader så stannar tillväxten helt och man försenar fruktsättningen. Chiliplantan tappar dessutom lätt sina blad, knoppar och blommor om den utsätts för temperaturer under 10 grader. Fram på hösten när den stått ute hela sommaren kan man dock vänta till ca 8-10 grader innan man tar in den om man planerar att övervintra den till nästa år.

Petunia

Petunia är en förvånansvärt köldtålig växt trots att den har så skira och ömtåliga blommor. Speciellt de sorter som är F1 hybrider vilket ofta hängpetunia/kaskadpetunia sorterna är. De kan till och med klara av ett par enstaka frostnätter. Men vill man vara på den säkra sidan så bör man vänta till minst ca 5-10 grader beroende på sort. Vissa sorter som inte är F1 hybrider stannar i tillväxten redan vid temperaturer under 10 grader medans vissa fortsätter växa så länge det är över 5 grader. Under det stannar alla petunia att växa och bilda blommor.

Fuschia

Fuchsia tål inte frost men skall helst komma ut så snart som möjligt då de inte heller gillar för varmt. Fuchsia är en riktig regn och rusk blomma som är perfekt för den svenska sommaren och som dessutom tycker om att stå i allt från halvskugga till hel skugga och gärna lite blåsigt. De kan även trivas i sol men fram på sommaren när det blir riktigt varmt kan man då behöva skugga krukan då de ogillar att få det varmt om rötterna. Använd av den anledningen helst inte svarta/mörka krukor till dina fuchsia plantor iallafall inte om de står soligt/varmt. Ställ med fördel ut övervintrade plantor så fort risken för frost är över från ca 4-5 grader går bra men absolut ingen frost/minusgrader då kommer definitivt bladen frysa bort. Övervintrade plantor med vedartade stammar kan visserligen återhämta sig från en sådan köldknäpp men blad och blommor blir mycket försenade och helt nya plantor som ännu inte fått vedartade stammar kan lätt vissna ner helt. Så de behöver bäras in eller täckas vid risk för minusgrader.

Dahlia, begonia, änglatrumpet, afrikas blå lilja med flera

Dessa växter tål inte frost men kan planteras ut i trädgården eller i kruka så fort de första frostnätterna är över. En dygnstemperatur på minst ca 5-10 grader är en bra tumregel. Men var observant så inte temperaturen sjunker ner mot noll. Det kan vara förödande för plantan, så om väderprognosen visar ca 2 grader eller lägre behöver plantan antingen bäras in eller täckas med fiberduk.

Begonia

För begonia gäller samma som för ovanstående stycke. Men om man vinterförvarat begoniaknölar så kan man plantera ut knölarna redan vid ca 5 grader. Begoniaknölar skall helst planteras rätt ytligt men sätter man dem lite djupare så kan de klara enstaka frostnätter utan att ta skada så länge de inte börjat skjuta skott. Själva bladen och stjälken är mycket köldkänsliga och kan lätt frysa bort men knölen som ligger skyddad i jorden brukar klara detta. Ett tips om det kommer frostnätter och du redan planterat ut begoniaknölarna och de börjat skjuta skott är att täcka med fiberduk eller lägg ett upp och ner vänt krukfat som skydd över skotten.

Slutligen kan nämnas att det alltid är bättre att vänta lite för länge än att ställa ut så tidigt som möjligt. Det blir lätt att plantan utsätts för en oförutsedd dipp i temperaturen vilket försenar både tillväxt och blomning avsevärt. Så har du tålamod att vänta, gör det och vänta in tills temperaturen är mer stabil. Vilket för oss tillbaka till husmorsknepet inte före morsdag. Oftast ligger då dygnstemperaturen stabilt runt sisådär 10-15 grader. Lycka till!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *