,

Portokolova Fifironka

Orange chili – Medelhet

Fifironka (ja, den heter faktiskt så 😉 är en tidig och mycket tålig chili från Makedonien. Det är en cayenne sort och styrkan är snäppet över ”köpe”cayennepeppar. Smaken är kryddig och aromatisk och chilin är god både färsk eller torkad som krydda.

Plantorna är ganska små och kompakta och de får som sagt tidigt mängder med vackra lite mindre avlånga chilifrukter som först är gröna, för att senare övergå i en krämvit/ljusgul färg innan de slutligen får sin ljust orangea färg som fullmogna.

Fifironka är inte heller så kinkig med sol och värme som vissa andra sorter kan vara och den producerar fint även en halvregning svensk sommar utomhus.

Fifironka chili

Vill du ha en lättodlad, tidig och vacker chili som dessutom får goda och lagom heta frukter i en ovanlig orange färg, så skall du definitivt prova fifironka. Det skojiga namnet brukar dessutom göra den mycket populär att ge bort i present till folk och skapar dråpliga kommentarer från gäster på besök.

Jag har odlat fifironka från egna frön sedan 2016. Ursprungligen köpte jag de första fröna från den på jalapeno.nu

2 Kommentarer
 1. Danijel
  Danijel says:

  Vet inte varför fick namnet ”fifironka” när den egentligen heter feferona eller feferoni(plural) och sorten inlagd är ganska vanligt på Balkan 😉

  Svara
  • Camilla
   Camilla says:

   Tack så mycket för infon Danijel, det var verkligen roligt att få reda på. Namnet Portokolova Fifironka stod på fröpåsen jag ursprungligen köpte från https://jalapeno.nu/portokolova-fifironka.html.html och söker man på Portokolova Fifironka så verkar det vara många andra fröleverantörer runt om i världen som också namnger den så. Men kanske har det någon gång i tiden blivit en missuppfattning från original namnet 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *