,

Skörda och övervintra chili

När hösten börjar närma sig kan man ta in chiliplantorna och låta de sista chilifrukterna växa klart inomhus alternativt i ett uterum eller liknande. Skörden blir mycket större och rikare på detta sätt då chiliplantan oftast har som mest frukt fram mot höstkanten och lägre temperatur än 12 grader saktar ner växtens förmåga att producera klart frukterna väsentligt.

Innan natttemperaturen når runt sisådär 8-10 grader brukar vara lagom att plocka in krukorna. För den som har möjlighet är det bästa att vänja dem långsamt genom att ta in dem under nätterna och låta dem vara ute ett tag till på dagarna. Men tycker man detta är besvärligt brukar det funka att kort och gott plocka in dem direkt. Ställ dem gärna ljust och lite svalare exempelvis i ett fönster utan ett element för nära.

Chiliplantor tenderar dessvärre att drabbas av både löss och småflugor så se gärna över dem när du plockar in dem och ser du tecken på detta kan du spreja igenom plantorna med såpavatten (lös ca 0,2-0,5 dl såpa i 1 liter vatten och spreja med). Oftast kommer problemen när plantorna tas in och ju svalare man kan ställa dem inomhus desto mindre chans att problemen uppträder. Det brukar också vara bra att krafsa bort det översta jordlagret för att få bort mossa och annat som samlats på jordytan.

Det bästa sättet att förvara den chili som inte skall användas direkt är att torka dem. Jag kör numera mina i en mattork. Men man kan såklart annars hänga upp dem på snören och låta dem torka manuellt, det är både enkelt och dekorativt. Ta ett snöre och knyt en bit in på snöret fast den första fruktens stjälk, knyt fast nästa ungefär där du ser att den förra fruktens spets slutar och fortsätt så med alla frukter. Du kan göra ditt chilisnöre så långt eller kort som du själv känner passar. Häng därefter upp dina chilisnören på en vägg i köket, bakom kaminen, hängandes från en lampa eller på något annat dekorativt sätt.

När den sista frukten är skördad kan du välja att övervintra din planta. Jag gör inte detta särskilt ofta längre då chiliplantor på övervintring i stort sett alltid får ohyra innan våren kommer, jag brukar därför hellre spara frö och börjar om med nysådder i dec/jan. Men har man utrymmet och är bered på att lägga lite tid på att hålla efter ohyra så är det definitivt möjligt och visst är det roligare med en övervintrad planta som har några år på nacken.

Det bästa för att lyckas med övervintringen är att chilin får stå ljust och svalt men inte kallt, ca 12-15 grader är optimalt, men hellre för varmt än för kallt och under 10 grader mår inte plantorna bra av utan då är det bättre att de får stå inne i vanlig rumstemperatur. Använd med fördel extra belysning till dina chiliplantor gärna ca 12 timmar om dagen, men annars ställ dem så ljust de bara går. Håll gärna kolla på speciellt undersidan bladen ofta och se så chilin inte fått ohyra, det kan även hjälpa att duscha igenom plantorna med vanligt vatten en gång i veckan för att minska risken för ohyra och vid angrepp spraya med såpavatten (blanda 1 del såpa med 5 delar ljummet vatten)

Vill du kan du ansa din chiliplanta lite om den ser risig ut, man kan även beskära ner chilin rejält men detta görs i så fall enbart av utrymmesskäl dvs. att de är för stora för att få plats inne och en beskärning är egentligen inte nödvändig. Många plantor är fina hela vintern igenom men även plantor som är kraftigt beskurna brukar komma igen fram på vårkanten. Men ju mer du beskurit ju längre tid tar det för plantan att komma igång igen på våren.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *