, ,

Chilisås med rostad chili & vitlök

Supergod chilisås med ugnsrostad chili och vitlök som dessutom är lättlagad och går snabbat att göra. Den passar perfekt till krydda, smaksättare eller dippsås. Styrkan kan enkelt varieras genom att använda starka, milda eller mixade sorter av chili. Vill man ha helt utan styrka så kan såsen istället göras på paprika eller en mix av chili och paprika.

Beskrivning

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär bort fästet på chilifrukterna och lägg dem en bakplåtsklädd plåt. Är frukterna stora kan de delas grovt. OBS! använd helst handskar eller en liten plastpåse på handen när du skär upp och hanterar chilin och undvik att ta på ansiktet då capsaicinet det starka i chili kan svida rejält.

Skala och skär vitlöken grovt i 2-4 bitar. Lägg även dessa på plåten.

Pensla chilifrukterna och vitlöken med lite rapsolja och ställ in plåten i mitten av ugnen ca 15 min eller tills chilin börjar få lite färg. Passa så det inte bränns, det kan gå fort!

Häll under tiden vatten, äppelcidervinäger, salt och socker i en kastrull. Låt koka under omrörning tills allt socker och salt är helt upplöst. Stäng av plattan och dra kastrullen åt sidan.

Tillsätt den ugnsrostade chilin och vitlöken samt oljan till kastrullen och ge det hela ett uppkok under omrörning igen. Dra kastrullen åt sidan och mixa med en stavmixer eller kör allt i en mixer till en slät sås. Krydda med koriander och spiskummin och smaka av.

Häll upp såsen på väl rengjorda och gärna steriliserade* glasflaskor eller burkar med tätslutande lock. Såsen håller flera veckor i kylen men vill man ha längre hållbarhet kan man röra ner lite atamon konserveringsmedel, det finns att köpa i de flesta matbutiker.

Ingredienser

  • 250 g färsk chili (jag använde blandade röda sorter med het/medelhet styrka vilket ger en rejält het sås)
  • 1 solovitlök eller två vitlöksklyftor
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 3 dl vatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 dl socker
  • Korianderkrydda
  • Spiskummin
  • Ev 1/4 tsk atamon konserveringsmedel, tillsätts efter såsen är mixad. Rör om ordentligt efter.

*Flaskorna/burkarna bör steriliseras innan användningen i ugn ca 10 min på 125 grader. Har locken gummiringar skall dessa tas av innan flaskorna/burkarna läggs i ugnen och kokas istället i en kastrull med vatten ca 10 min.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *