,

Svartvinbärsgelé med konjak och chili

Denna gelé är kanongod med sin mustiga och heta smak från konjak och chili. Njut den som tillbehör till exempelvis söndagssteken eller ostbrickan, den kommer oavsett säkerligen gå åt som smör i solsken

Tillagning

Plocka helst nyss mogna bär/inte alltför mogna bär, detta eftersom ju mognare bären är desto mindre pektin innehåller bären, dvs. det som gör att gelén stelnar. Har man mycket mogna bär kan man som kompensation blanda i några omogna bär eller så kan man använda speciellt gelésocker som innehåller tillsatt pektin istället för vanligt socker.

Rensa bort löv och skölj bären, de behöver inte repas eller snoppas. 

Koka upp vattnet i en gryta. Lägg i bären och låt dem koka cirka 10-15 minuter, rör om då och då och krossa bären mot grytkanten.

Sila saften i en finmaskig sil, bärduk eller liknade. Mät upp den avrunna saften, häll den i en kastrull och låt den koka upp. Sänk värmen eller ta kastrullen från plattan och tillsätt konjak, den hackad chilin och sockret lite i taget tills det är löst. Koka upp på nytt och låt gelén koka försiktigt ca 10-15 minuter. 

Stäng av plattan och vänta någon minut. Tag bort skummet på ytan och gör något av geléproven* som finns längst ner på denna sidan.

Häll upp gelén i rengjorda små glasburkar med tätslutande lock. Börja först med att hälla upp endast ca 1/4 i varje burk, vänta någon minut innan du häller på resten så hinner burkarna bli lite varma, häller du upp för snabbt riskerar glaset annars att spricka om burkarna är för kalla.

Förvara gelén mörkt och svalt/kallt tex. i en jordkällare eller kylskåp, då håller den sig flera månader.

Ingredienser ca 4 små glasburkar

  • 1.5 l svarta vinbär (inte för mogna)
  • 3 dl vatten
  • 3 msk konjak
  • 1 färsk chili eller habanero
  • 0,9 dl strösocker per 1 dl avrunnen saft

* Geléprov på två 2 sätt

Geléprov med sprit: Ta lite av gelén och blanda med lika mycket sprit eller t-sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar / stelna och bli gelélikt.

Geléprov med kyla: Lägg lite gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom gelén med en kniv. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.

Stelnar det inte som det skall så koka gelén några minuter till och testa igen.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *