När hösten börjar närma sig är det dags att ta in chiliplantorna och låta de sista chilifrukterna växa klart inomhus alternativt i ett uterum eller liknande. Skörden blir mycket större och rikare på detta sätt då chiliplantan oftast har som mest frukt fram mot höstkanten och lägre temperatur än 12 grader saktar ner växtens förmåga att producera klart frukterna väsentligt.

Innan natttemperaturen når runt sisådär 8-10 grader brukar vara lagom att plocka in krukorna. För den som har möjlighet är det bästa att vänja dem långsamt genom att ta in dem under nätterna och låta dem vara ute ett tag till på dagarna. Men tycker man detta är besvärligt brukar det funka att kort och gott plocka in dem direkt. Ställ dem gärna ljust och lite svalare exempelvis i ett fönster utan ett element för nära.

Chiliplantor tenderar dessvärre att drabbas av både löss och småflugor så se gärna över dem när du plockar in dem och ser du tecken på detta kan du spreja igenom plantorna med såpavatten (lös ett par droppar såpa i en halvliter vatten och spreja med). Oftast kommer problemen när plantorna tas in och ju svalare man kan ställa dem inomhus desto mindre chans att problemen uppträder. Det brukar också vara bra att rensa bort en del blad och ansa plantorna lite lätt när de tas in. Krafsa även gärna bort det översta jordlagret för att få bort mossa och annat som samlats på jordytan.

Efter plantorna flyttat in så kan det vara bra att låta krukorna torka upp lite innan vattning. Inte minst för att torrare plantor ger hetare frukter. Ju längre chilifrukterna får sitta kvar efter de fått sin röda färg desto starkare chili får man också. Men ta dem senast när du märker att spetsen börjar rynka sig annars riskerar de att skrumpna bort.

Det bästa sättet att förvara den chili som inte skall användas direkt är att torka dem. Det är både enkelt och dekorativt. Ta ett snöre och knyt en bit in på snöret fast den första fruktens stjälk, knyt fast nästa ungefär där du ser att den förra fruktens spets slutar och fortsätt så med alla frukter. Du kan göra ditt chilisnöre så långt eller kort som du själv känner passar. Häng därefter upp dina chilisnören på en vägg i köket, bakom kaminen, hängandes från en lampa eller på något annat dekorativt sätt.

När den sista frukten är skördad kan du klippa ner din chiliplanta lite till om den ser risig ut och sedan övervintra den. Många plantor är fina hela vintern igenom men även plantor som mer eller mindre är nerklippta till pinnar brukar komma igen fram på vårkanten så de är definitivt värda att behålla.

Genom att spara din planta hellre än att slänga bort den har du större chans till en ännu rikare och även tidigare skörd nästa år. Framemot februari/mars när det är dags för nästa odlingssäsong brukar det vara bra att klippa ner plantan ganska rejält för att stimulera den att sätta nya skott.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *