, ,

Auberginetapenade med chili och rostade solrosfrön

Denna auberginetapenade med chili och rostade solrosfrön är supergod och påminner lite som den persiska röran Baba ganoush i smaken, men den är lite lättare att göra då även skalet används vilket också ger röran en underbar färg och textur. Servera tapenaden som tillbehör till bland annat bröd eller grillat, som topping på kex eller som smaksättare i mat istället för pesto.

Jag använder mina egenodlade små delikatess auberginer av sorterna Slim Jim och Early Long Purple 2, men det funkar såklart lika bra med stora vanliga auberginer.

Tillagning:

Sätt ugnen på 250 grader

Skär bort fruktfästet och dela de avsköljda auberginerna på längden, lägg dem på smörpapper med skalsidan uppåt, picka hål i skalet och pensla med rapsolja, ställ in i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills de får lite färg och känns helt mjuka (det kan ta lite längre tid beroende på storleken på auberginerna och ugnens effekt så kände och då med en sticka)

Rosta under tiden solrosfrön i torr stekpanna tills de blir gyllene, ställ åt sidan och låt svalna något.

Hacka, chili, mynta, vitlök och de grillade auberginerna grovt och lägg allt i en skål, häll även i de rostade solrosfröna men spara eventuellt några solrosfrön och myntahack till garnering om tapenaden skall ätas direkt. Pressa försiktigt drygt hälften av citronhalvan, spara resten och smaka av med senare om det behövs mer syra, krydda med svartpeppar och flingsalt. Häll på 1 dl av oljan och mixa med stavmixer eller en matberedare tills det blir en jämn smet. Smaka av och tillsätt eventuellt mer krydda, salt och citronsaft. Känns röran för torr så häll på mer olja och mixa lite till.

Lägg upp i en skål, ringla över lite rapsolja och dekorera med resterande solrosfrön och myntahack, servera direkt som tillbehör.

Tapenaden går annars utmärkt att spara i kylen och håller flera veckor om du förvarar den i en väl rengjord burk med lock och ser till att tapenaden är helt täckt av olja (peta ner eventuell tapenade från kanterna så de täcks, annars finns risk att den möglar), bara fyll på med mer olja allteftersom så håller den väldigt länge. Men vill man vara extra säker på hållbarheten kan man röra ner lite atamon konserveringsmedel, det finns att köpa i de flesta matbutiker.

Ingredienser

  • Ca 450 gram aubergine
  • 1-2 röda chilifrukter (kan uteslutas eller minskas, jag använde nyskördade chili Ring of Fire, men vilken röd chili som helst funkar)
  • 1 dl rostade solroskärnor
  • 1 näve färsk mynta
  • 1 solovitlök eller 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 dl rapsolja
  • Saften från 1/4-1/2 citron
  • Flingsalt
  • Svartpeppar
  • ev 1/4 tsk atamon konserveringsmedel, tillsätts när man rör samman allt i bunken (kan uteslutas då de oöppnade burkarna ändå håller flera veckor om burkarna är helt rena)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *