Supergod kantarellpesto
Har ni fått mycket gula kantareller, då är ett hett tips att prova att göra kantarellpesto. Det är både enkelt att tillaga och blir otroligt gott som tapas pålägg på tunnbröd, kex eller nybakat bröd. Men den är även jättegod att smaksätta grytor eller såser med.
Jag gör min med egenodlad vitlök, basilika och färsk chili eller torkad mald chili från trädgården, men självklart går det lika bra med köpta ingredienser. Chilin kan man såklart utesluta om man vill, men jag hoppas ni vågar prova för det blir den där lilla extra knorren på det hela.
Tillagning:
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna utan fett, låt svalna. Stek kantarellerna i olja och låt även svampen svalna. Obs! Stek inte i smör om ni vill kunna spara kantarellpeston länge då smöret kan härskna.
Hacka basilikan, vitlök och eventuell chili om du använder färsk chili. Lägg allt i en skål, tillsammans med kryddor och riven ost och häll på rapsoljan. Samt mixa allt till lagom konsistens med tex en stavmixer.
Skeda över peston på burkar med tätslutande lock och fyll på med rapsolja så peston täcks.
Kantarellpeston håller i flera veckor om den förvaras kallt i en väl rengjord burk med lock och om man ser till att peston är helt täckt av olja (peta ner eventuell pesto från kanterna med en ren sked så allt verkligen är täckt och fyll på med mer olja vid behov efter du tagit av peston, annars finns risk att det möglar).
Ingredienser till ca 4-5 dl färdig kantarellpesto
- 2 liter färska kantareller
- 1 dl riven lagrad smakrik ost tex Västerbotten ost
- 2 rejäla nävar basilika grön och/eller röd
- 1 dl pinjenötter
- 2 klyftor vitlök
- 2 – 3 dl rapsolja
- 2 – 3 krm chilikrydda eller 1 -2 färska chilifrukter
- Smaka av med salt och svartpeppar
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!