, ,

Godaste peston med kirskål

Låt kirskål bli din nya bästa grönsak istället för ditt värsta ogräs. Nyskördade kirskålsblad kan bland annat användas till denna fantastiskt goda kirskålspesto, eller ”kirsto” som jag kallar den, med vitlök, rostade solrosfrön och en liten gnutta chilikrydda. Gillar man inte starkt är det bara att utesluta chilin, den blir oavsett vansinnigt god.

Tillagning:

Börja med att plocka så späda kirskålsblad som möjligt, ju större äldre/bladen är desto beskare blir peston. Ta bara själva bladen och knipsa bort stjälken.

Skölj bladen i ett durkslag och låt rinna av.

Rosta solrosorna i en torr stekpanna tills de blir lite svagt gyllene och börjar dofta lite nötigt. Detta steg går att skippa och man kan använda solroskärnorna direkt i peston utan att rosta dem om man vill, men jag tycker det blir lite extra gott med den lite nyrostade smaken.

Grov hacka de sköljda kirskålsbladen, hacka vitlöken och lägg allt i en bunke tillsammans med nyriven ost och krydda med en nypa salt, några varv med pepparkvarn och gärna en gnutta chilipeppar, smaka ev. av med mer krydda senare.

Häll på rapsoljan, en skvätt citronsaft och solroskärnorna i bunken, mixa blandningen med en stavmixer eller matberedare tills allt blivit en jämn fin pesto smet, smaka eventuellt av med mer flingsalt, svartpeppar, citronsaft och chilipepprar.

Häll upp peston i en glasburk med tättslutande lock och fyll ev. på med mer rapsolja så röran är helt täckt av olja.

Ingredienser ca 5 dl färdig pesto / kirsto

  • I bunke med ca 2 liter nyplockade späda kirskålsblad (sköljda och sammanpressade motsvarar det ca 0,5 liter blad)
  • 1,5 dl rostade solroskärnor (man kan skippa att rosta om man vill)
  • 1,5 dl Västerbotten ost (eller annan smakrik ost)
  • 1 hackad färsk solovitlök eller 2-3 vitlöksklyftor
  • 2 dl rapsolja
  • Ca 1 tsk nypressad citron eller citronkoncentrat
  • En nypa chilipeppar (jag använder tex min egen malda gula chili Salvo Long Yellow Thai, men vilken chili som helst funkar och den måste inte vara gul men det blir läckrast till det gröna)
  • Smaka av med flingsalt, nymald svartpeppar

Peston håller flera veckor i kylen om man ser till att den är helt täckt av olja, bara fyll på med lite till olja om den börjar se för torr ut så möglar den inte .

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *