, ,

Förkylningskur – Hot cold shot

En riktig dunderkur med citron, ingefära, honung och chili som gör underverk vid förkylning och virusinfektioner, fulladdad med vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter som boostar immunförsvaret! Piggar också upp och ger energi när man känner sig hängig och trött. Man kan justera ingredienserna lite som man vill och öka på honungen om det blir för surt eller öka/minska det starka av chilin. Men mest effektfullt tycker jag det är när man tydligt känner både en del surt och starkt tillsammans med den lena honungen. Det öppnar upp i bihålorna och gör gott för halsen.

Citron – Har bland annat antibiotiska och antivirala egenskaper. Mildrar andningsbesvär och hjälper till att rensa luftvägarna. Innehåller höga halter av c-vitamin samt E samt B-vitaminer, beta-karoten och folat. Är rik på antioxidanter.

Ingefära – Har bla antiinflammatoriska ämnen som lindrar förkylning och bekämpar inflammation. Stärker också immunsystemet och ökar motståndet mot virus. Innehåller A-vitmanin, B-vitamin, C-vitamin och E-vitaminer samt magnesium, kalium, fosfor, kisel, järn, natrium, kalcium och zink. Är rikt på antioxidanter.

Chili – Bekämpar bla förkylningar och influensa. Har antibakteriella egenskaper samt lindrar ledsmärta och inflammation. Capsaicin det starka i chili har smärtstillande egenskaper. Innehåller C-vitamin, magnesium, kalium, järn, karoten och B-vitamin samt är rik på antioxidanter.

Honung – innehåller bla antiinflammatoriska ämnen, är antibakteriellt och hämmar tillväxten av bakterier. Den är också slemlösande och hostdämpande. Innehåller Vitamin C, Vitamin B1, Vitamin B2-komplex, Vitamin B6, Vitamin H samt Kalium, Natrium, Kalcium, Järn och Magnesium. Är rik på antioxidanter.

Beskrivning

Skala och hacka ingefäran och pressa ur saften ur citronerna (fånga upp eller sila bort ev. frön) i en bunke. Addera chili, honung och vatten. Mixa med vanlig stavmixer. Klart! Servera kallt som shot i tex snapsglas 1-3 gånger om dagen. OBS! Skaka kraftigt innan serveringen så allt är ordentligt blandat.

Drycken bör hålla minst en vecka i kylskåp men är bäst ju färskare den dricks.

Ingredienser

  • Tre rejäla tummar (tummstora bitar) färsk ingefära
  • 2 citroner
  • Chili efter smak och styrka. Finhackad färsk eller torkad mald *
  • 1 matsked honung (ta mer om du vill ha sötare)
  • 1/2 dl vatten

* Ju mer chili man klarar detstå bättre effekt. Man kan ta både finhackad färsk eller torkad/mald chili (eller cayennepeppar). Jag brukar använda mina egenmalda chilikryddor tex den medelheta fylliga chili Casa och har i en rågad tesked ungefär.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *