Chili är både enkelt och tacksamt att odla. Det allra effektivaste är faktiskt att kort och gott ta en chilifrukt du köpt i grönsakspdisken och tycker smakar bra. Passa på när du ändå hackar en chili till maten och bara spara några fröer i en liten äggkopp eller liknande.

Fröerna går att använda i princip omgående och fördelen med att använda färsk chili framför att köpa en fröpåse är att de färska fröna (med färska räknas även frukter du kanske haft torkade i några månader) har mycket större procentuell chans att gro plus att det går snabbt, redan inom en vecka brukar de första plantorna titta upp. Detta skall jämföras med köpta fröer som visserligen kan gro snabbt de också men ofta ligger grotiden på ca 20-30 dagar.

För den mer rutinerade chiliodlaren är det dock självklart roligare att välja ut och testa särskilda chilisorter från fröpåse, även om de ofta är lite kinkigare att driva upp. Jag själv älskar chili och odlar alltid både egna och några special ”köpta” sorter. Visserligen kan man ju inte veta vilken sorts chili det är när man tar en från grönsaksdisken i mataffären och dessutom är det inte säkert att det är samma sort nästa gång man köper sin chili. Men jag brukar göra så att när jag känner att det är en riktigt god chilisort jag fått hem från affären så provar jag och odlar på den och om den ger bra skörd, växer fint osv. så sparar jag bara några fröer från en av dessa plantors frukter. På så sätt vet man ju faktiskt att man får en god och bra sort och den känns lite som ens alldeles egna sort. Min äldsta chili är ”återodlad” på detta sätt sedan 2004 och år efter år fortsätter dess fröer att generera snabbväxande plantor med rikligt med skörd.

Planteringen

Chili frön är ljusgroende, detta innebär att de inte skall täckas helt av jord utan de behöver ligga relativt ytligt för att gro. Tryck därför endast lätt fast fröet på ytan och använd gärna såkallad vermikulit (stavas även vermiculit) istället för jord överst i sålådan/krukan och täck fröet med detta. Anledningen är att vermikulit reflekterar ljuset vilket är extra bra för ljusgroende fröer.

Såjord är speciell jord som inte innehåller lika mycket näring som vanlig planteringsjord. Anledningen att man använder såjord är att vanlig jord kan vara lite för stark för den lilla plantans känsliga rötter. Men det funkar ofta med helt vanlig jord också. Oavsett typ av jord kan man med fördel blanda jorden med vermikulit (ta ca 1/3 del vermikulit och 2/3 jord). Vermakulit är helt steril och gör jorden mer porös och luftig, vilket ger en bra grogrund för fröer. När plantan sedan utvecklat två stycken bladpar, är det dags att plantera om den till vanligt jord/större kruka, då den nu behöver lite mer näring. Alternativet är att man lägger lite vanligt planteringsjord i botten på krukan. När rötterna är tillräckligt starka så har de nått ner till den mer näringsrika jorden och du behöver inte plantera om så fort.

Att lyckas med sådden

Även om chili är lättodlad så kan man misslyckas totalt om man missar några enkla men viktiga detaljer. Chilifrön formligen älskar värme och ljus. Så ställer man fröerna för kallt eller mörkt blir det heller inga plantor. Det bästa är om man kan ställa fröerna på ett riktigt varmt och ljust ställe såsom på en fönsterbräda ovanför ett element (ca 25 grader). Vetter fönstret mot norr eller om det är dåligt med ljusinsläpp kan man behöva komplettera med en lampa över. Glöm inte heller att täcka fröerna med genomskinlig plast ( plastbytta, plastpåse eller gladpack som du gör några lufthål i…använder du gladpack räcker det att lossa plasten lite i kanterna så luft kommer in). Det finns också en uppsjö av sålådor/miniväxthus med lock..allt från jätteenkla billiga plastlådor till riktigt avancerade miniväxthus/ odlingslådor med växtbelysning undervärme.

När fröerna grott ställer man dem lite svalare (ca 20 grader) annars blir plantorna lätt lite för rangliga då de snabbt skjuter i höjden om de fortsätter stå lika varmt. Man kan nu även börja lufta dem mer genom att göra större lufthåll eller tidvis låta dem stå utan lock för att slutligen ta av plasten helt.

När väl dina plantor börjar växa ordentligt är ett bra tips att ta bort de första fruktämnet dvs. när blommorna blommat över och det börjar bildas chilifrukter. Anledningen är att om plantan får frukt för tidigt så lägger den allt krut på frukterna vilket gör att den växer sämre och också i slutändan ger en mindre skörd. Chiliplantorna funkar jättebra att ha ute under sommaren, men tänk på att temperaturen inte bör gå under 15 grader, så vänta med att ta ut dem tills det blivit tillräckligt varmt och glöm inte flytta in dem innan temperaturen sjunker under 12 grader om du vill övervintra dem och/eller om inte alla chilifrukter hunnit mogna.

När/om växten står inne under blomningen är det viktigt att du själv leker ”humla” med jämna mellanrum för att det skall bli några chilifrukter. Detta gör du enkelt genom att när du ser att blommorna har gult pollen i mitten, rör runt lite med fingret på blomman och gå sedan till nästa blomma och rör runt lite i mitten på den, gör så på alla och sedan tillbaka till den första så har du pollinerat dina blommor och kan räkna med frukter inom kort.

Lycka till med dina chiliplantor!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *