,

Inlagd gurka med chili

Inlagd gurka med chili

Jag brukar få rätt mycket gurka och jag har alltid ett överflöd med chili under sommaren. Att lägga in en del av gurkskörden tillsammans med ett par nyplockade chilifrukter är perfekt för att kunna njuta av gurkan under hela året. Här kommer recept på hur jag brukar göra. Självklart går receptet att göra utan, eller med lite mindre chili och kryddor.

Tillagning

Skölj och skiva gurkan så tunt du kan. Tex med en mandolin/multihackare eller en vass kniv

Häll ättika, socker, salt och vatten i en kastrull. Tillsätt senapsfrön, kryddor, skivad chili och lagerblad (jag brukar bryta bladen i 2-3 bitar).

Koka upp lagen under omrörning och låt koka ca 5 minuter (viktigt att allt socker är smält).

Grunda med ett lager skivad gurka i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock (gärna burkar med snäpplock och gummiring som tätning), ta en slev och fiska upp lite chili/kryddblandning från lagen (det gör inget att lite lag följer med) och varva sedan flera gurklager med kryddorna från lagen och fyll slutligen på med varm lag så att det täcker allt och skruva på locket.

Räcker inte lagen så kokar du bara upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och två och en halv delar vatten.

Låt svalna och låt stå i kylen/ jordkällare eller liknande.

Vänta gärna minst ett dygn innan du äter av den så smakerna hunnit sätta sig ordentligt.

Inlagd gurka med chili håller sig flera månader oöppnad i kylen eller nere i en sval mörk källare. Ju kallare desto längre hållbarhet*.

*Jag använder oftast inte något konserveringsmedel för att hålla maten så naturlig som möjligt, men vill man kan man såklart tillsätta lite atamon för att ge ännu bättre hållbarhet, speciellt om man vill förlänga hållbarheten på en öppnad burk gurka är detta bra och/eller om man fyller stora burkar som inte kommer gå åt så fort när de väl är öppnade , jag har inte heller märkt någon skillnad i smaken de gånger jag använt atamon.

Ingredienser 1 sats ( jag gör ofta dubbel sats)

 • Ca 3  gurkor (eller ungefär 350g)
 • 1 dl ättikssprit (12 %)
 • 2 dl socker
 • 1/2 tsk salt utan jod
 • 2,5 dl vatten
 • 10-20 svartpepparkorn och/eller grönpepparkorn
 • 2-3 lagerblad
 • 1-2 msk senapsfrön
 • 2-3 chilifrukter (jag brukar ta en ganska söt och stark sort som Aji Picante chilin Sugar Rush Red, men helt vanlig chili funkar utmärkt)
 • ev 1/3 tsk atamon konserveringsmedel, tillsätts efter kokningen (kan uteslutas då de oöppnade burkarna med gurka ändå håller flera månader)
4 Kommentarer
  • Camilla
   Camilla says:

   Det var så lite. Det är inte många gurkor och chili jag fått klart i år heller. Vi får hålla tummarna att vädret bättrar på sig så får vi säkert snart en hel del att skörda 🙂

   Svara
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Susanne, oftast använder jag slanggurka. Men inte köpegurkor. De slanggurkorna är nog för lite smak och mycket vatten i. Utan jag använder egenodlade mindre och mer smakrika slangurkor såsom tex Beit Alpha, Tanja eller Marketmore. Men Västeråsgurka funkar såklart utmärkt också 🙂

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *