, ,

Het och god salsa på omogna gröna tomater

Har ni omogna gröna tomater över är denna sötsyrliga och lite heta tomat salsa toppen att göra. Den är kanon god till tacos, burgare, i en wrap eller som tillbehör till grillad.

Recept funkar även till mogna tomater men halvera då honungen och tillsätt en skvätt balsamvinäger .

Beskrivning

Hacka tomaterna grovt med skal och kärnhus kvar, hacka även löken rätt grovt. Hacka ingefäran och chili lite finare. Pressa eller hacka vitlöken fint. Lägg allt i en kastrull.

Krydda med de torkade örterna, salt och peppar samt honung. Blanda alla ingredienser i kastrullen och smaka gärna av kryddningen. Låt koka upp och sjud några minuter tills tomaterna börjar mjukna och vätska sig. Späd ev. med 1/2 dl vatten om tomaterna verkar lite torra. Koka på sjudande värme i minst en timme.

Häll upp salsan på steriliserade/ väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Börja först att hälla bara lite så det täcker botten, vänta ca 30 sek Så burkarna hinner bli lite varma och häll därefter på resten. Detta minskar risken att glasburkarna spricker. Förslut locken genast, låt svalna och förvara därefter burkarna kallt.

Ingredienser

  • Ca 300 g omogna gröna tomater
  • 1 gul lök eller 2 stora scharlottenlökar
  • 1 tumme färsk ingefära eller 1 tsk torkad mald ingefära
  • 1 vitlök solo eller två vitlöksklyftor
  • 1-3 gula/vita chilifrukter (tex gul hot lemon, vit blondie. Men vanlig röd chili funkar såklart också)
  • 2-3 matskedar flytande honung (beroende på hur söt man vill ha den och hur omogna tomaterna är. Ju omognare desto mer sött behövs)
  • 1 tesked mald brun korianderkrydda
  • 1 matsked torkad oregano
  • En nypa salt, gärna flingsalt
  • Några varv med svartpepparkvarn
  • Tillsätt eventuellt 1/2 dl vatten

Recept funkar även till mogna tomater men halvera då honungen och tillsätt en skvätt balsamvinäger.

Salsan håller i flera veckor så länge burkarna är oöppnade och förvaras kallt. En öppnad burk håller ca 1-2 veckor i kylen.

4 Kommentarer
  1. Maria Häggmark
    Maria Häggmark says:

    Hej 😃
    Om man lägger burkarna i ugnen och sätter värmen på 110’C så är de steriliserade och varma. 😃 Koka locken i en kastrull på spisen i någon minut. Lägg en tidning bredvid spisen. Plocka ut en eller två burkar ur ugnen med hjälp av rena grytlappar eller kökshandduk. Fyll burkarna med hjälp av en sylttratt, fiska upp locken med en ren stekpincett och dra åt dem direkt. Låt burkarna stå kvar på tidningen och svalna. Den är till för att underlätta om du dräller lite när du fyller, men framför allt för att isolera mot den kalla arbetsytan, så att burkarna inte spricker. Nu får du vakuum i burken när den har svalnat, och det räcker att den står hyggligt svalt för att hålla i minst ett år.
    Vänlig hälsning från en med proppfullt i kyl och frys nästan jämt😃

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Tack Maria. Ja, det är ett jättebra tips och ungefär så brukar jag också göra med burkarna. Jag har dem i ugn ca 10 min på 120 grader och gummiringarna till locken kokar jag ca 10 min 😃

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *