, ,

Gul tomat & chili marmelad med ingefära / Röd tomat & chili marmelad med vanilj

Har ni mycket tomater och chili över måste ni prova denna supergoda och riktigt heta tomat och chili marmelad, den går att variera med spännande smaker av tex färsk ingefära och vanilj (Se receptet för dessa två smaksättningar nedan). Marmeladen funkar kanon till efterrätter såsom toppning på glass, som tillbehör till ostbrickan eller till grillat och grytor.

Den med ingefära kan med fördel användas som ersättning för mango chutney, medans den med vanilj passar bättre till efterrätter. Tycker man inte om starkt kan man såklart minska eller utesluta chilin.

Beskrivning

Dela körsbärstomaterna i halvor, finhacka chilin och lägg halvorna/ hacket i en kastrull.

Alternativ 1 skala och finhacka ingefäran och lägg även detta i kastrullen.

Alternativ 2 tillsätt i tsk vaniljsocker till hacket i kastrullen.

Slå på plattan och vänta tills tomaterna börjar vätska sig något, häll då på vitvinsvinäger och tillsätt bärsockret och salt. Låt marmeladen småkoka under omrörning ca 15 min.

Häll upp marmeladen på steriliserade/ väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock. Börja först att hälla bara lite så det täcker botten, vänta ca 30 sek Så burkarna hinner bli lite varma och häll därefter på resten. Detta minskar risken att glasburkarna spricker. Förslut locken genast, låt svalan och förvara därefter burkarna svalt eller kallt.

Ingredienser Gul tomat & chili marmelad med ingefära

  • 400 g gula tomater, jag använde gold nugget körsbärstomater
  • 4 gula chili, jag använde chili Hot Lemon (kan uteslutas/minskas)
  • 2 dl bärsocker /syltsocker
  • 4 msk vitvinsvinäger 
  • 1 bit färsk ingefära (ca 1 tumme stor)
  • 1 tsk salt

Ingredienser Röd tomat & chili marmelad med vanilj 

  • 400 g röda körsbärstomater, jag använde whipersnapper körsbärstomater 
  • 4 röda chili, jag använde suger rush chili (kan uteslutas/minskas)
  • 2 dl bärsocker /syltsocker
  • 4 msk vitvinsvinäger 
  • 1 tsk vaniljsocker 
  • 1 tsk salt

Marmeladen håller väldigt länge om burkarna förvaras mörkt och svalt/kallt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *