,

Torkad squagetti / zoodles

Pasta och nudlar gjorda av squash eller zucchini som det också heter är perfekt att torka i en mattork. Utöver att den torkade squagettin kan lagras i flera år och tar liten plats att förvara blir den supergod tillagad.

Bara lägg den i kokande vatten med lite salt i 2-4 minuter för att få en riktigt god squagetti eller blötlägg några minuter om du vill äta den rå / använda den som zoodles i wokade rätter. Man kan även lägga den torkad direkt ner i en gryta och låta den svälla till sig av såsen som den är.

Beskrivning

Riv, strimla eller hyvla squashen på tex en mandolin eller med hjälp av en grönsaksskärare, julienne skalare eller liknande.

Fördela strimlorna jämt i korgarna. Jag brukar snurra ihop luftiga nystan eller bollar. Detta gör visserligen att torktiden blir längre men i gengäld så blir det mycket enklare att plocka loss den torkade squagettin från korgarna när den är klar.

Sätt fast korgarna i torken och på med locket. Sen är det bara att starta. Torktiden kan variera rätt mycket beroende på hur fuktiga strimlorna är och hur mycket man fyllt korgarna med och vilken tork man använder. Men sisådär 10-16 timmar på 50-60 grader brukar räcka. Titta gärna till squashen ibland och om strimlorna verkar torka ojämnt så flytta runt dem lite eller byt om möjligt plats på korgarna ett par gånger under torktiden.

När strimlorna är klara, de skall vara hårda och lite krispiga. Är de mjuka finns risk annars att de möglar vid förvaringen.

Lägg dina squagetti i burkar med tätslutande lock och förvara mörkt och torrt.

Tips! Vill man snabba på torkningen så kan man låta strimlorna rinna av i sil först. Häll gärna på lite salt också och vänta ca 15 min och pressa sedan med handen på strimlorna så drivs vattnet ut snabbare och du får dessutom färdigsaltade squagetti som inte behöver saltas igen vid tillagningen.

Jag använder en mattork från Lidl som heter silver crest SDA 350, för att vara en såpass billig mattork eller frukttork som Lidel kallar den så funkar den förvånansvärt bra. Den kostade 399kr men för det priset så har den ändå en väldigt smidig display för att ställa in temperatur och tid. Framförallt detta med att kunna ställa in sluttiden gillar jag. På många likvärdiga torkar så måste man själv stänga av torken efter x antal timmar. Den torkar dessutom väldigt jämt och bra. Men självklart funkar vilken mattork, frukttork, svamptork som hellst och man kan säkert torka i en vanlig ugn också.

1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *