, ,

Torkad tomat / Soltorkad tomat i olja

Att torka egna tomater är superenkelt och ett perfekt sätt att ta tillvara färska tomater om man har mycket över. Det går dessutom jättesnabbt att lägga in de torkade tomaterna med kryddor och olja om man skulle vilja. På ett nafs så har du kanongoda, hemmagjorda soltorkade tomater i olja som är mycket godare och nyttigare än de som säljs i butik. Tar du tillvara oljan efter att tomaterna är uppätna så får du sedan även en riktigt god smaksatt tomatolja som förgyller dina rätter i köket 😉

Jag använder en mattork för att torka mina tomater men det funkar såklart lika bra att köra dem i en vanlig ugn. Nu kan man ju ifrågasätta att kalla tomater torkade i mattork/ugn för soltorkade… men de har ju mognat i sol och därefter torkat, så jag tycker det känns rätt iallafall 🙂

Beskrivning

Skiva tomaterna i halvor och fördela dem jämt med snittytan uppåt i mattorkens korgar alternativt lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och ställ i mitten på förvärmd ugn. För stora tomater kan man skiva eller klyfta dem istället men det blir lite mer fyllig och god smak om man kan låta tomaterna vara i halvor då all smak på det sättet stannar kvar och koncentreras inne i tomathalvan.

Låt tomaterna torka i mattorken/ugnen tills de känns torra och fina. Skall de marineras i olja kan man med fördel ta tomaterna lite innan de är helt torra. De skall då ha börjat krympa ihop och slutat vätska sig men de skall fortfarande vara lite böjliga/mjuka.

Tomaterna skall gärna svalna helt /ett dygn så de är riktigt torra innan de packas i vakumtäta burkar, om de skall sparas som de är. Skall de marineras i olja räcker det att de svalnat av ca 15-30 min.

Ingredienser (räcker till 1 burk på ca 4-5 dl)

  • 1 kg tomater
    Tex. körsbärstomater, plommontomater eller pastatomater (Roma tomater)
  • 2-3 dl rapsolja
    Det går givetvis att ta olivolja istället men fördelen med rapsoljan är att den dels innehåller mer omega 3 som är bra för hjärtat, dels går att steka i om man vill ta tillvara olja efteråt och slutligen är närodlad vilket är bättre för miljön 😉
  • Salt och svartpeppar
  • Valfri smaksättning tex. oregano, chili, vitlök, rosmarin, timjan eller efter eget tycke och smak.

Tillagning mattork

  • 70 grader i ca 10-15 h för tomater som skall marineras i olja
  • 70 grader i ca 15-20h för torkade tomater som inte skall marineras

Tillagning i ugn
Ställ ugnen lite på glänt med tex. en gaffel om du inte har varmluftsugn och vädra gärna ut lite ånga då och då under torkningen. För tomater i ugnen gäller det också att passa på så tomaterna inte bränns vid i slutet på tillagningen. Sänk gärna värmen mot slutet eller kör på eftervärme.

  • 100 grader i ca 3-4 h för tomater som skall marineras i olja
  • 100 grader i ca 4-5h för torkade tomater som inte skall marineras

OBS! Torktiden kan variera kraftigt beroende på val av tomatsort, hur stora de är, vilken mattork/ugn som används. Håll därför alltid lite koll och tänkt på att dina tomater kan gå både snabbare eller ta lite längre tid!

Marinering

Varva de torkade tomathalvorna med svartpeppar, salt och valfri smaksättning i en tätslutande burk. Jag smaksatte dessa romatomaterna med lite torkad oregano och min egen malda chili pyongyang gochu. Fyll på med rapsolja tills tomaterna är helt täckta (tryck gärna ner tomaterna lite försiktigt under ytan med en gaffel). Klart!

Både de torkade tomaterna utan olja och med olja håller sig i flera månader vid rätt förvaring. För de torra tomaterna är det viktigt med ett lufttätt lock och gärna en sval och mörk förvaring. För de marinerade är det viktigt att oljan helt täcker tomaterna och kryddorna och att de står i kylskåp /kallt och mörkt. Hållbarheten kan variera rätt mycket beroende på om man steriliserat burken innan, hur ofta man öppnar stänger locket osv. Men ser man till att alltid ha tomaterna täckta med olja och alltid tar upp dem med rena bestick så är det minst ett par veckor upp till några månader i bästa fall. Viktigt är dock att lukta, smaka och se efter så oljan inte börjat bli grumlig.

6 Kommentarer
  1. Ingrid Agering
    Ingrid Agering says:

    Hej , tack för recept. Du avslutar med att man ska kolla så oljan inte blir grumlig – vad händer om den blir grumlig. Olja i kylen blir ju grumlig.
    Med vänlig hälsning,
    Ingrid

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Ingrid, vad roligt att du gillade receptet. Grumlig är kanske lite missvisande uttryckt. Det jag menar är att oljan kan bli lite vitaktig när den börjar bli dålig. Men enklast är att lukta och smaka.
      Med vänlig hälsning, Camilla

      Svara
  2. l
    l says:

    Hej

    Tack för tips. Ang torkade tomater som man vill förvara torrt, utan olja; ska de läggas ned som de är och konserveras? D.v.s. efter att de torkats och lagts i burk, och burken förslutits, ska den ligga i ugn x antal minnuter för att konserveras (kommer ej ihåg hur länge burk m innehåll ska ligga i ugn på vad jag tror var ca 125 grader vid konservering)? Dvs vanlig konserveringsmetod efter torkningen?

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej, Vad roligt att du gillade tipset 🙂
      Nej torkade tomater och annan torkad mat behöver inte konserveras. Det fina med torkningen är just att konservering inte krävs utan själva torkningsprocessen blir som en ”konservering” kan man säga och torkad mat håller i många många år utan att man behöver göra något mer med den. Speciellt om tomaterna/den mat man torkat förvaras mörkt och svalt i tex en tätslutande burk så ingen fukt tränger in.

      Svara
  3. Susanne
    Susanne says:

    Hej
    Jag undrar, det är ett evigt pratande om bolitism(vet inte om jag stavat rätt)i trädgårds grupper på Facebook. Det kan visst uppstå när man förvarar tomaterna i olja. Men soltorkade tomater som man köper i affären ligger ju också i olja. Hur tänker du ang detta ?

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Susanne,
      Jag är ledsen för sent svar! Vad jag förstått är det extremt ovanligt att det uppstår såna bakterier som orsakar botulism tex. i inlagda tomater. Men jag tror det är viktig att man är mycket noga med hygienen vid hanteringen och också ser till så burkarna är helt steriliserade* så inga typer av bakterier, mögel osv uppstår. *Glasburkarna steriliserar jag efter att de diskats och innan de används igen i ugn ca 10 min på 125 grader. Gummiringarna tar jag av innan burkarna läggs i ugnen och kokar dessa istället i en kastrull med vatten ca 10 min 🙂

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *