, ,

Maskroshonung med sting av chili

Maskrosblommor är kanongott att göra en riktigt smakrik honung utav. Ett gnutta chili och lite nypressad citron gör den gudomligt god som smaksättare i maträtter och bakverk men också ringlad över tex. glass eller på en smakrik bit ost på ostbrickan.

Tillagning:

Börja med att plocka maskrosblommor. Det är endast det gula på blomman som skall användas. Även det gröna och själva knoppen i botten går visserligen att äta men ju mer sådant som du tar med desto beskare blir honungen. Skölj eller lägg gärna maskrosblommorna i lite iskallt vatten en stund så slipper du få med småkrypen som så gärna sitter inne i blommorna. Det blir lite pilligare att riva loss det gula när maskrosorna är våta men det besparar både dig och insekterna en obehaglig överraskning när du senare häller på kokande vatten. Vill man vara riktigt petig så använder man bara det allra mittersta gula av maskrosen. Men jag repar med även de yttre gula bladen och skulle något enstaka grönt följa med är det alltså ingen fara.

Koka upp vatten och häll det över de gula maskrosbladen. Låt sedan det hela dra i minst 45 minuter. Pressa gärna med en sked på bladen då och då för att krama ur mer smak.

Sila sedan bort blommorna med hjälp av en nätsil, pressa gärna även nu lite extra med baksidan av en sked på maskrosbladen så all saft från blombladen pressas ut och följer med vattnet.

Häll det nysilade maskrosvattnet i en kastrull och tillsätt bärsocker, en skvätt nypressad citron/citronkoncentrat och en nypa chili. Koka upp och låt sjuda under omrörning i ca 10-15 minuter eller tills allt socker löst sig. Ta bort eventuellt skum som blir på ytan med en sked.

Häll upp honungen på väl rengjorda glasburkar med lock, förslut, låt svalna och njut! Jag förvarar min maskroshonung i kylen men det räcker säkert att ställa den svalt.

Ingredienser ca 2 små glasburkar

  • 3 dl gula maskrosblommor
  • 3 dl vatten
  • 2,5 dl bärsocker /syltsocker* (vanligt socker fungerar också men då blir koktiden mycket längre för att få den att tjockna)
  • Ca 1-2 tsk saft från en pressad citron (eller citronkoncentrat)
  • En nypa chilipeppar (jag tar av min egen malda gula chili hot lemon som har lite citronsmak, men helt vanlig/valfri chilikrydda funkar såklart också)

Egentligen är namnet honung lite missvisande eftersom det inte får kallas så när det inte är gjort av bin, men smaken blir förvånansvärt lik flytande honung så jag tycker det blir mer passande än maskrossirap som kanske är ett mer korrekt namn.

* Bärsocker eller syltsocker som det också heter är socker med pektin i vilket gör att sirapen/sylten/marmeladen stelnar snabbare än med vanligt socker. Pektin är ett gelebildande ämne som finns naturligt i bär och frukter.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *