Odla Chili
Chili är både enkelt och tacksamt att odla. Lämplig såtid för chili (och paprika) är jan-mars för att kunna skörda chili samma säsong (sommar/höst samma år). Har man tillgång till växtbelysningen kan man börja redan i december för extra tidig skörd. Under januari är det bra med växtbelysning men inget måste. Men annars är februari mer lämpligt att börja om man inte har växtbelysning. Mars går också bra men räkna isåfall med en ganska sen skörd.
Planteringen
Chili frön är ljusgroende, detta innebär att de inte skall täckas helt av jord utan de behöver ligga relativt ytligt för att gro. Tryck därför endast lätt fast fröet på ytan och använd gärna såkallad vermikulit (stavas även vermiculit) istället för jord överst i sålådan/krukan och täck fröet med detta. Anledningen är att vermikulit reflekterar ljuset vilket är extra bra för ljusgroende fröer.
Såjord är speciell jord som inte innehåller lika mycket näring som vanlig planteringsjord. Anledningen att man använder såjord är att vanlig jord kan vara lite för stark för den lilla plantans känsliga rötter. Men det funkar ofta med helt vanlig jord också. Oavsett typ av jord kan man med fördel blanda jorden med vermikulit (ta ca 1/3 del vermikulit och 2/3 jord). Vermakulit är helt steril och gör jorden mer porös och luftig, vilket ger en bra grogrund för fröer. När plantan sedan utvecklat två stycken bladpar, är det dags att plantera om den till vanligt jord/större kruka, då den nu behöver lite mer näring. Alternativet är att man lägger lite vanligt planteringsjord i botten på krukan. När rötterna är tillräckligt starka så har de nått ner till den mer näringsrika jorden och du behöver inte plantera om så fort.
Att lyckas med sådden
Även om chili är lättodlad så kan man misslyckas totalt om man missar några enkla men viktiga detaljer. Chilifrön formligen älskar värme och ljus. Så ställer man fröerna för kallt eller mörkt blir det heller inga plantor. Det bästa är om man kan ställa fröerna på ett riktigt varmt och ljust ställe såsom på en fönsterbräda ovanför ett element (ca 25 grader). Vetter fönstret mot norr eller om det är dåligt med ljusinsläpp eller om man sår tidigt kan man behöva komplettera med en växtlampa över. Glöm inte heller att täcka fröerna med genomskinlig plast ( plastbytta från en urtvättad vindruvs/tomatlåda med avrinningshål funkar kanon men det går också bra med plastpåse eller gladpack som du gör några lufthål i…använder du gladpack räcker det att lossa plasten lite i kanterna så luft kommer in). Det finns också en uppsjö av sålådor/miniväxthus med lock..allt från jätteenkla billiga plastlådor till riktigt avancerade miniväxthus/ odlingslådor med växtbelysning undervärme.
När fröerna grott ställer man dem lite svalare (ca 20 grader) annars blir plantorna lätt lite för rangliga då de snabbt skjuter i höjden om de fortsätter stå lika varmt. Man kan nu även börja lufta dem mer genom att göra större lufthåll eller tidvis låta dem stå utan lock för att slutligen ta av plasten helt.
När väl dina plantor börjar växa ordentligt är ett bra tips att ta bort de första fruktämnet dvs. när blommorna blommat över och det börjar bildas chilifrukter. Anledningen är att om plantan får frukt för tidigt så lägger den allt krut på frukterna vilket gör att den växer sämre och också i slutändan ger en mindre skörd. Chiliplantorna funkar jättebra att ha ute under sommaren, men tänk på att temperaturen inte bör gå under 15 grader, så vänta med att ta ut dem tills det blivit tillräckligt varmt och glöm inte flytta in dem innan temperaturen sjunker under 12 grader om du vill övervintra dem och/eller om inte alla chilifrukter hunnit mogna.
När/om växten står inne under blomningen är det viktigt att du själv leker ”humla” med jämna mellanrum för att det skall bli några chilifrukter. Detta gör du enkelt genom att när du ser att blommorna har gult pollen i mitten, rör runt lite med fingret på blomman och gå sedan till nästa blomma och rör runt lite i mitten på den, gör så på alla och sedan tillbaka till den första så har du pollinerat dina blommor och kan räkna med frukter inom kort.
Lycka till med dina chiliplantor!
Val av chilifrön
Vill du prova odla chili kan du kort och gott ta en chilifrukt du köpt i grönsaksdisken och tycker smakar bra. Passa på när du ändå hackar en chili till maten och bara spara några fröer i en liten äggkopp eller liknande.
För den mer rutinerade chiliodlaren är det kanske roligare att välja ut och testa särskilda chilisorter från fröpåse, gillar du sorten kan du sen ta egna frön från chilifrukterna och odla följande säsonger (förutsatt att fröerna du köpt inte är märkta F1, sådana fröer blir tyvärr aldrig sortäkta, utan då behöver du köpa fröer på nytt om du gillar just den chilin). Jag själv älskar chili och odlar alltid både gamla beprövade godingar och några nya sorter. Jag brukar så mina chiliplantor i början på januari och ibland t.o.m redan i slutet på december. Min äldsta chili härstammar från en röd chili inköpt på Hemköp 2004 och år efter år fortsätter dess fröer att generera snabbväxande plantor med rikligt med skörd. Andra sorter som jag från början köpt in och gärna odlar gång på gång från egna frön är bland annat min storfavorit, som jag inte kan vara utan, den gula Chili Hot Lemon. Den är en mycket aromrik chili med fräsch toppton av citron som jag odlat sedan 2008. Fröerna fick jag ursprungligen med som en gratisfröpåse till en trädgårdstidning (jag kommer inte ihåg vad tidningen hette men det var en fröpåse från Nelson Garden i vilket fall). Espelette en röd fyllig gourmet chili jag odlat sedan 2015 (fröerna köpte jag ursprungligen från Runåbergs fröer). Den bruna Chili Ethiopian Brown, med mustig medelhet smak perfekt för grytor och långkok som jag odlat sedan 2015 (fröna är ursprungligen från jalapeno.nu). Orangea chili Portokolova Fifironka, en mycket tidig allround chili av cayennetyp som jag odlat sedan 2017 (jalapeno.nu). Den heta extremt fruktiga och sötstarka gula Mako akokosrade med ton av annans och melon och slutligen Sugar Rush Red en super söt och aromatisk het chili, båda odlade sedan 2018 (fröna är ursprungligen från jalapeno.nu) för att nämna några sorter.
Chilifrö är inte beroende av ljus för att gro? Var har du fått det ifrån?
Hej Stig,
Ja chili kan gro ändå, men utifrån min erfarenhet så gror de bättre och bra mycket snabbare om de får ljus på sig 🙂