Gör din egen chilikrydda enkelt med en kaffekvarn
Att göra egen chilikrydda är både enkelt och roligt, allt du behöver är en vanlig kaffekvarn, några tomma kryddburkar, en pensel, ett A4 papper, en skärbräda, kniv, ansiktsskydd, engångshandskar, lim + etiketter och/eller färdiga klisteretiketter och såklart gott om torkad Chili.
Jag är en riktigt chilifantast och min odling av chili växer år för år. Vissa sorter har jag odlat många år och sparat frö efter och andra är nya i samlingen. Men med den mängd chilifrukter jag får varje säsong är det perfekt att torka de chilifrukter som inte äts upp färska för att senare mala ner till krydda så jag kan njuta av chilin hela året runt. Har man inte egna chilifrukter går det självklart att ”fuska” och köpa helt vanlig röd färsk chili från mataffären och torka dessa. Men jag rekommenderar verkligen att odla chili själv, då det finns så otroligt många olika chili allt från milda till heta, söta som rökiga, röda, gula, bruna, orange, vita osv. vilket ger en helt annan dimension av möjligheter man sen kan använda den malda chilikryddan till.
Men oavsett köpta eller egen odlade så behöver chilin först torkas.
Det effektivaste sättet är att torka chilifrukterna i en mattork. Då slipper man problem med mögel som annars kan drabba chilfrukter som torkas manuellt. Skär av änden med kvisten och dela chilin på längden så torkar den lättare. Sprid ut delarna jämt i mattorkens korgar och kör på ca 60-70 grader. Chilin brukar vara torr på ca 20 timmar, men det kan gå både snabbare och ta lite längre tid beroende på hur tjockskalig chilin är och hur mycket chili man torkar samtidigt. Torkningen är klar när chilin är helt hård, är den fortfarande böjlig så kör några timmar till.
OBS! Vill du spara frön så gör detta innan du kör chilin i mattorken eftersom värmen från mattorken kan påverka grobarheten på fröna negativt.
Har man ingen mattork kan man självklart torka chilin manuellt, innan jag köpte min mattork brukade jag hänga upp chilifrukterna på ett långt bomullssnöre allteftersom de mognat klart (steksnöre från mataffären funkar fint). Knyt kort och gott fast kvisten i fästet på chilin längst snöret och häng upp snöret luftigt mot en vägg, golvlampa eller annat ställe som är hyfsat torrt och varmt.
När chilin är helt torr (brukar ta ett par veckor minst om du torkar chilin manuellt) är det dags att sätta igång. Ta på dig ett par handskar innan du hanterar chilin och innan du börjar mala är det bra att även ha ett ansiktsskydd och gärna även skyddsglasögon. Det kan låta överdrivet men jag lovar att du kommer att tacka mig efteråt. Jag har ganska hög tröskel för vad som är starkt (jag äter chili varje dag tom. på frukostmackan) men när man mal chili, speciellt de lite starkare sorterna så blir det väldigt mycket capsaicin (kapsaicin) som frigörs och yr runt i luften. capsaicin dvs. det starka ämnet i chili är faktiskt egentligen ett nervgift och i riktigt stora doser är det tom. dödligt. Det är inte för inte att capsaicin är det aktiva ämnet i pepparspray som används som självförsvarsspray (dock inte tillåtet i Sverige utan tillstånd/licens). Det som vi upplever som starkt på tungan är i själva verket en reaktion på detta nervgift. Det är också därför det är bra att ha handskar när man delar chilifrukter då capsaicinet som främst sitter i fruktköttet och i fästet på chilin lätt tränger in i huden och dels ger svidande nagelband men framför allt riskerar att oavsiktligt komma i ögonen när du tex. rör med fingrarna vid ansiktet (capsaicinet kan sitta kvar i timmar på huden och går inte bort med tvål och vatten då det inte är vattenlösligt).
Hoppas jag inte skrämde er med detta att det är ett nervgift. Det finns så otroligt många hälsofördelar med att äta chili och det krävs extrema mängder (så som i pepparspray) för att det skall vara skadligt. Utöver att chili sätter igång förbränningen i kroppen, har antibakteriell, anti-cancerframkallande, och anti-diabetiska egenskaper så innehåller den bland annat C-vitamin, magnesium, kalium, järn och B-vitamin (speciellt vitamin B6). Den röda chilin innehåller dessutom väldigt höga halter av karoten som hjälper huden att skydda sig mot solen.
Nog om skyddsutrustningen. Nu sätter vi igång 🙂 Dela chilin i mindre bitar. Tunnskaliga chilisorter brukar gå att bryta i bitar med händerna (om du har handskar ;)) medans mer tjockskaliga sorter behöver delas med en kniv. Kika efter så att chilin inte har möglat inuti. Att några har blivit dåliga och börjat mögla är rätt vanligt om man torkat dem manuellt och det är då speciellt i fröfästet eller runt fröerna som möglet sitter.
Släng dåliga bitar och lägg resten i din kaffekvarn. Jag tar även med ca hälften av fröerna, om de har torkat manuellt kan man även passa på att spara några frön, om man inte redan sparat frö av den sorten (fröer som torkats i mattorken får minskad grobarhet så då är det bättre att spara frö före torkningen) . Vissa skippar dock fröerna när de mal, vilket ger lite mindre styrka.
Fyll inte ända upp till kanten utan kör kvarnen flera gånger i stället. De flesta kaffekvarnar är enkla att använda och man sätter kort och gott på locket och trycker ner det för att kvarnen skall sätta igång att mala.
Jag brukar mala varje sort för sig, även om jag sen oftast använder flera olika sorter tillsammans i matlagningen. Men det går såklart självklart att blanda flera olika sorter direkt ner i kryddburken om du vill ha en färdig chilimix att krydda med. Tips är att börja med de mildare sorterna och avsluta med de starkare.
När du är nöjd med konsistensen (ju längre du kör destå mer finmalet blir chilin) är det dags att hälla över den i en kryddburk. Vik en strut av ett dubbelvikt A4 papper och sätt det i kryddburken, häll försiktigt ner pulvret i struten och hjälp gärna till att puffa ner chilin med hjälp av en liten pensel.
Borsta även av det pulver som fastnat på locket med hjälp av penseln och häll ner i struten. När du malt klart en chilisort eller är helt klar så borsta gärna ur kvarnen lite mer noggrant (innan du ställer undan kvarnen kan det vara bra att torka ur den med lite fuktat hushållspapper, både inuti själva kvarnen, locket och runt om). Sätt på ett lock på din chilikryddburk och fäst en etikett på burken.
Jag brukar tillverka mina egna etiketter som jag skriver ut på en skrivare och sedan limmar fast med ett papperslim. Välj gärna ett lim som går att diska bort om du vill kunna återanvända burkarna. Vill du inte göra egna etiketter går det såklart lika bra att använda färdiga etiketter med klister på baksidan där man för hand skriver på vad det är i kryddburken (brukar finnas i de flesta matbutiker eller på nätet om du vill ha lite mer speciella än vanliga ”fryspåse etiketter”).
Då var det klart och du kan nu skryta med dina alldeles egna chilikryddor.
Här nedan har jag listat de tillbehör jag använder i kryddtillverkningen:
- Kaffekvarn. Jag har en väldigt lättanvänd och smidig som heter Krups Kaffekvarn F203. Nu verkar inte den finnas kvar i handeln längre men jag skulle tro att dessa är i princip samma fast andra märken bara, OBH Nordica kaffekvarn Easy Grind på ellos.se och Bosch kaffekvarn MKM6003 på bagarenochkocken.se
- Kryddburkar. Jag brukar köpa 100ml Kryddburkar i PET-plast för 10kr/st på borgebykryddgard.se de funkar utmärkt att diska och återanvända flera gånger.
- Pensel. Vanlig målarpensel av mindre modell funkar fint tex. Claes Ohlson, pensel rund med träskaft
- Lim (om du vill göra egna etiketter, läs hur jag gör mina). Denna fäster bra och går lätt att diska bort Glue Stick från Clas Ohlson
- A4 papper till pappersstrut och eventuella egna etiketter
- Klisteretiketter färdiga (om du inte skriver ut egna) finns bla flera olika kryddburks etiketter på borgebykryddgard.se
- Handskar. Finns tex. att köpa på Biltema som 50 pack engångshandskar
- Ansiktsskydd. Finns att köpa på de flesta byggvaruhus, tex. Biltema som 3-pack
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!