Denna krämiga och lena röra med stekt zucchini är en variant med influenser från både vanlig tzatziki och den turkiska zucchini rätten Kabak Salatsi. Den är supergod att servera som dippsås med lite nybakat bröd eller som tillbehör till exempelvis grillat kött, kyckling eller lax.

Tillagning:

Strimla eller riv zucchinin. Lägg i en sil med tex en bunke under och strö över lite salt för att dra ur så mycket vätska som möjligt. Vänta några minuter och pressa gärna några gånger på rivet för att få ut mer vätska.

Häll lite rapsolja i en stekpanna, lägg i det avrunna zuchinni rivet i pannan och stek zucchinin ca 3-5 min tills den mjuknat. Låt svalna.

Hacka under tiden vitlöken och eventuellt färsk chili om du vill ha i det*.

*Är det säsong har jag gärna i både färsk chili från min chiliodling och av min egen malda chilikrydda. Men gillar man inte starkt kan man såklart minska eller utesluta chilin.

Blanda den svalnade zucchinin med yoghurt, vitlök och färsk chili i en bunke. Smaka av med chilikrydda, salt och peppar.

Röran går att äta direkt men blir ännu godare om den får stå i kylskåp ett tag. Den går att spara drygt en vecka i kylen om den ligger i en burk med tätslutande lock.

Ringla gärna lite rapsolja och chilikrydda över röran vid servering. Njut!

Ingredienser

  • Ca 650 g riven zucchini
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 solo vitlök eller 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk rapsolja till stekning
  • Ca 1-2 tsk chillikrydda och/eller 1 färsk hackad chili, gärna gul (jag använder tex min egenodlade gula chili Hot Lemon)
  • Flingsalt o nymald svartpeppar

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *