, ,

Omplantering / skötsel Kärlekslilja / Afrikas blå lilja i kruka

Framemot mars/april är det dags att plocka fram kärleksliljan, afrikas blå lilja eller agapanthus som den också heter från vintervilan och ställa dem ljust och gärna svalt på tex en inglasad veranda, uterum, ateljé eller liknade tills risken för frost är över och de kan få flytta utomhus.

Mina övervintrar i sina krukor i en mörk källare som håller ca 5-10 grader under vintern . Det spelar egentligen ingen roll om de stått ljust eller mörkt det viktigaste är att de inte stått för varmt (max 10 grader) annars finns det risk att den inte vill blomma nästa säsong. Under +1 grader är inte heller bra eftersom de inte tål frost och då inte överlever.

Bli inte orolig om nästan alla blad vissnat bort när du plockar fram krukorna. Kärleksliljan har köttiga och starka rötter som hjälper växten att övervintra och klara sig på lite eller inget vatten alls under sin viloperiod.

Rensa bort vissna blad och lossa kanterna

Jag brukar börja med att rensa bort alla vissna blad, men sparar de gröna och nya vita skotten som skjutit upp under vintervilan. Ibland får de vakna några veckor i vår ljusa inglasade ateljé innan jag därefter planterar om men man kan om man vill plantera om direkt när de plockas fram. Vid omplanteringen försöker jag i vilket fall få ut den från krukan så skonsamt det bara går. Vilket brukar innebära att jag får bända en hel del med en planteringsspade på kanterna av krukan för att få den att lossna.

Beroende på hur massivt rotsystem den hunnit få gör jag sedan en bedömning om den kort och gott går att plantera om den utan att kapa rötterna. Det behöver gå att ta bort tillräckligt mycket gammal jord för att kunna fylla på med åtminstone några centimeter ny planteringsjord uppblandad med lite kogödsel i botten, på sidorna/runt den och på toppen av krukan.

Men oftast har rotsystemet blivit så massivt att det i stort sett inte finns någon jord kvar i krukan att krafsa bort. Då kan man antingen gå upp en storlek i kruka eller så behöver man kapa av en del av rötterna och eventuellt då även dela den till ytterligare en planta så den går att sätta tillbaka i samma kruka. Delen planteras då i en ny egen kruka.

Den här kärleksliljan kan behöva delning eller kapas lite alternativt sättas i en större kruka något år till innan den behöver delas.

Många är lite oroliga över att behöva kapa eller dela en kärlekslilja eftersom detta sägs påverka blomningen, men jag har aldrig varit med om att mina inte blommat trots att jag oftast kapat bort åtminstone ett par centimeter runt om. Men även i de fall där jag kapat bort nästan halva plantan har de blommat samma år. Dock gäller det att plantan är tillräckligt stor för att klara en delning. Sitter plantan i en 5 liters kruka eller mindre är det aldrig bra att dela eller kapa rötterna utan då är det bättre att gå upp i krukstorlek och låta den växa till sig lite till först.

Bra att veta är också att det kan dröja några år för kärleksliljan att bli tillräckligt stark i rotsystemet för att klara av att blomma. Har man frösått sin planta eller köpt en liten rot av en kärlekslilja kan den därför dröja ett par säsonger innan man belönas med en blomning.

Den här kärleksliljan räcker att plantera om eller sätta i en aningens större kruka för att växa till sig mer.

Ha därför lite tålamod med små nyinköpta, eller små nydelade plantor av kärlekslilja. De behöver fått ett rotsystem som fyller ungefär minst en 4 liters kruka för att det skall bli bra förutsättningar för blomning. Detta kan innebära att du inte får någon blomning de första åren eftersom den då satsar mer på blad och rötter än på blomningen. Eller så orkar plantan bara blomma något enstaka år men klarar inte av att blomma under flera säsonger. Men på sikt om du ger den tillräckligt med utrymme kommer du sedan ha en planta med stort rotsystem som har goda förutsättningar att blomma snällt under många år i rad.

När det gäller hur ofta den skall omplanteras så är det enligt min erfarenhet bäst att omplantera kärleksliljan varje år så den får ny näringsrik jord. Har du gjort en mer omfattande kapning eller delning av plantan året innan så går det dock att hoppa över omplanteringen något år och bara fylla på med någon centimeter välgödslad jord på toppen av krukan så kommer den blomma fint oavsett.

En annan sak som påverkar även nästa säsongs blomning är hur mycket näring din kärlekslilja får under sommaren. På många ställen läser man att man skall hålla nere på näringen av samma anledning som det skrivs mycket om att låta dem stå trångt dvs. hindra att den satsar för mycket på rötter och blad. Men jag tycker det talas för lite om det faktum att detta är en växt som faktiskt kräver ganska mycket näring och näringsrik jord för att överhuvudtaget orka blomma. Slutar man dessutom ge näring för tidigt under sommaren så kan detta göra att den inte går tillräckligt rustad in i vintervilan vilket kan minska eller få blomningen att utebli nästa säsong.

Jag ger mina växtnäring varje vecka under hela sommarperioden. Från ett ca 4 veckor efter första omplanteringen ända fram till runt frosten kommer då jag ställer in dem i källaren. Jag klipper bort blomstänglarna men låter bladen sitta kvar. Det hjälper plantan att klara sig bättre om bladen får vissna ner naturligt eftersom näringen i bladen då återgår till de tjocka rötterna.

Slutligen en äldre kärlekslilja som slutar blomma behöver med största sannolikhet en föryngringsdelning för att för att komma igång med blomningen igen. Den bör dock sitta i minst en 8-10 liters kruka för att det skall vara någon poäng att dela.

Kärlekslilja /Afrikas blå lilja är vanligast i färgen blått men förekommer även i vitt samt olika varianter av vitt/blått/lila.

28 Kommentarer
  1. Marianne Forsberg
    Marianne Forsberg says:

    Min afrikanska lilja har växt ur krukan. Den satt fast i krukan och efter mycket slit och grävning runt kanten kom blomman loss. Min man tog en yxa och högg den isär. Jag planterade om den halvan i ny jord och ställde in den i förrådet där vi max 10 grader varmt. Ska jag gödsla den nu och vattna försiktigt eller vänta till i vår? Omplanterigen gjorde jag den 6 oktober 2023.

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Marianne,

      Ja afrikas lilja kan verkligen sitta stenhårt fast i krukan så yxa eller såg är inte ovanligt att man får ta till. Det låter som en bra plats att övervintra den på. Jag har aldrig provat att dela eller beskära rötterna på hösten dock. Generellt så tror jag det egentligen är bättre att vänta med delning till våren när man plockar fram dvs. att man ställer undan hela krukan som den är på hösten och låter liljan vissna ner av sig självt då den går ner i vila under vintern. Men jag håller tummarna att det funkar jättebra ändå och jag skulle tro att det oavsett är bättre att inte gödsla nu och vattna endast några droppar om jorden känns helt torr så plantan inte triggas att vara vaken under vintern. Stort lycka till med övervintringen!

      Mvh Camilla

      Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Lena,

      Agapanthus älskar sol så ställ den gärna så soligt som möjligt utomhus 🙂

      Stort lycka till!

      Mvh / Camilla

      Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Viveka,

      Jag använder ofta algomin växa, små långtidsverkande gödselkorn som jag bara strösslar ut på jorden.
      MVH / Camilla

      Svara
  2. Elin
    Elin says:

    Hej! Frösådde mina agaphantos för nästan exakt ett år sen och de som stod ute i rabatt blommande fint. Men kan jag övervintra dessa trots sin unga ålder? Rädd att de förgås. Tack

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Elin,

      Jag är ledsen att jag missat att svara på din fråga! Javisst, du kan absolut övervintra dina frösådda agaphantos. Nu har jag bara övervintrat mina i krukor men det bör gå fint att gräva upp jordstammarna/rötterna från rabatten och förvara frostfritt och svalt. Låt gärna bladen vara kvar och vissna ner naturligt.

      Lycka till!
      MVH / Camilla

      Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Pernilla,

      Jag är ledsen att jag missat att svara tidigare! Jag har aldrig varit med om att de hunnit blomma om en gång till. Men däremot är det bra att klippa bort de överblommade stänglerna ändå eftersom de stjäl näring från plantorna. Plantorna blir bättre rustade att klara vintervilan och också orka blomma nästa år om de klipps bort.
      MVH / Camilla

      Svara
  3. Ann
    Ann says:

    Hej
    Min afrikanska blå liljas blad har blivit så bleka under vintern , vad tror du det kan vara. Den andra jag har är ok
    Tack på förhand
    Ann

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej igen,

      Jag skulle gissa att den ena fått mindre ljus än den andra. Men jag tror den kommer bli fin och grön igen när den får fullt ljus och ny jord/näring (mina är oftast helt vita i bladen när jag plockar fram dem men de blir snabbt gröna igen)
      Lycka till 🙂

      MVH / Camilla

      Svara
        • Camilla
          Camilla says:

          Ja visst blir man ivrig när man äntligen får plocka fram dem och glad när knopparna kommer 🙂
          Ha en härlig dag och hoppas dina kommer blomma riktigt fint i sommar!

          Svara
  4. Ann-Kristin
    Ann-Kristin says:

    Min Afrikas blå lilja är jätteljus i bladen nu när jag plockar fram den från vinterförvaringen, På sommaren är de mörkgröna. Vad kan jag göra för att få tillbaka färgen. Tack på förhand

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Ann-Kristin,

      Jag tror det är brist på ljus och att den kommer bli mörkgrön och fin igen när den får komma ut i fullt ljus. Även om omplantering med lite ny näring och jord kommer säkert få bladen grönare.

      Lycka till 🙂

      MVH / Camilla

      Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Gerd,
      Vad roligt att di gillade infon och att din afrikas blålilja blommade så rikligt, jag tror inte den tog i för mycket utan det är nog bara ett fint tecken på att du sköter om den bra. Ha en fin fredag 🙂

      Svara
  5. Kerstin
    Kerstin says:

    Tack för en klar och tydlig information!
    Nu undrar jag: Glömt att småvattna min Afrikanska Lilja under vintervilan.
    Känns lite livlös. Tror du den kan överleva ändå?

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Kerstin,
      Vadbra att du tyckte om informationen. Ja, jag tror absolut att den kan ha klarat sig ändå..de tjocka rötterna lagrar mycket vatten så de behöver knappt något vatten alls om de står mörkt/svalt under vintervilan. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten behöver de dock. Prova du att ta fram den och ställ den ljusare och lite varmare och vattna bara ytterst sparsamt tills du ser att den börjar skjuta nya blad, då kan du öka på vattningen.
      Hoppas detta var till hjälp, ha en fin dag 🙂

      Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Bengt, Jag skulle tro att det beror på det kraftiga regnet som varit från och till under Juli, även flera av mina blommor ligger ner på marken i år och det har de inte gjort tidigare. Jag har stöttat upp dessa med hjälp av växtclips och tunna bambupinnar som jag tryckt ner lite försiktigt i jorden för att inte störa rötterna för mycket så jag kan njuta av blommorna tills de blommat över. Funkade ganska bra faktiskt!

      Svara
  6. Camilla K Svedin
    Camilla K Svedin says:

    Min Afrikanska lilja blommar i år med endast en enda stängel. Därför blev jag så förvånad nu när jag upptäckt även små blommor Med korta stänglar nere bland bladverket. Brukar det kunna bli så? //Camilla i Motala

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Camilla, jag har inte sett det någon gång faktiskt eller hört talas om det tidigare, men ibland beter sig växter lite underligt av olika anledningar och förhoppningsvis blir blomstänglarna längre igen till nästa säsong, men bara det att den blommar är ju väldigt roligt iallfall 🤗💙💙💙🙋‍♀️

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *