Har man mycket gurka över är det perfekt att svänga ihop en fräsch lite hetare tzatziki. Du behöver inte skala gurkan, bara blanda ihop och njut. Perfekt som sås eller tillbehör till allt grillat, kött, fågel, fisk. Som dressing till sallad och burgare, eller som förrätt med en god bit bröd.

Tillagning:

Skölj och riv gurkorna på ett rivjärn. Krama ur gurkrivet något/häll bort vätskan och lägg det urkramade/avrunna rivet i en bunke. Blanda ner yoghurt, rapsolja och pressad vitlök. Krydda med mynta, chili, salt och svartpeppar och rör om. Smaka av med eventuellt mer krydda och salt. Toppa gärna med lite färsk hackad mynta precis innan serveringen

Förvara tzatzikin i en burk med lock. Tzatzikin går att ät direkt men ställ den gärna kallt en stund innan serveringen. Den håller upp till ca en vecka i kylen. Det var det hela!

Ingredienser

  • 3 mindre gurkor (ca 15 cm i längd/gurka) eller en stor
  • Ca 4 dl turkisk yoghurt (eller annan 10% yoghurt )
  • 3 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 2-3 nypor flingsalt
  • 1 hel vitlök solo (eller 2-4 klyftor vitlök)
  • Några rejäla varv med Svartpepparkvarn
  • Ca 1-2 tsk chilipeppar (jag tar av min egen malda gula chili hot lemon som har lite citronsmak, men helt vanlig/valfri chilikrydda/cayennepeppar funkar såklart också)
  • Ca 1-2 msk hackad färsk mynta och/eller 1-2 tsk torkad mynta (kan uteslutas)
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *