Inlagd gurka med chili

Jag brukar få rätt mycket gurka och jag har alltid ett överflöd med chili under sommaren. Att lägga in en del av gurkskörden tillsammans med ett par nyplockade chilifrukter är perfekt för att kunna njuta av gurkan under hela året. Här kommer recept på hur jag brukar göra. Självklart går receptet att göra utan, eller med lite mindre chili och kryddor.

Tillagning

Skölj och skiva gurkan så tunt du kan. Tex med en mandolin/multihackare.

Skölj och skiva chilin med en kniv i tunna ringar.

Häll ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt senapsfrön, kryddor, skivad chili och lagerblad (jag brukar bryta bladen i 2-3 bitar).

Koka upp lagen under omrörning och låt koka ca 5 minuter (viktigt att allt socker är smält).

Grunda med ett lager skivad gurka i väl rengjorda glasburkar med tättslutande lock (gärna burkar med snäpplock och gummiring som tätning), ta en slev och fiska upp lite chili/kryddblandning från lagen (det gör inget att lite lag följer med) och varva sedan flera gurklager med kryddorna från lagen och fyll slutligen på med varm lag så att det täcker allt och skruva på locket.

Räcker inte lagen så kokar du bara upp lite mer av den genom att blanda en del ättika 12%, två delar socker och två och en halv delar vatten.

Låt svalna och låt stå i kylen/ jordkällare eller liknande.

Vänta gärna minst ett dygn innan du äter av den så smakerna hunnit sätta sig ordentligt.

Inlagd gurka med chili håller sig flera månader oöppnad i kylen eller nere i en sval mörk källare. Ju kallare desto längre hållbarhet.

Ingredienser

  • 2-3  gurkor
  • 1 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vatten
  • 10-20 svartpepparkorn och/eller grönpepparkorn
  • 2-3 lagerblad
  • 1-2 msk senapsfrön
  • 2-3 chilifrukter (jag brukar ta en ganska söt och stark sort som Aji Picante chilin Sugar Rush Red, men helt vanlig chili funkar utmärkt)
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *