,

Zhips / Zucchini chips

Hemmagjorda zhips / zucchini chips är supergoda till fredagsmyset och betydligt nyttigare, så du kan med gott samvete äta så många du vill. Dessutom är det jätteenkelt att göra.

Allt som behövs är skivad zucchini, en skvätt rapsolja, salt och valfri krydda. Jag gör mina med min egenmalda chilikrydda men man kan lika gärna ta torkade örter, paprika, vitlökspulver, vinäger/svartpeppar eller vad man nu har för egen favorit krydda.

Tillagning

Skiva zucchinin i ca 3 mm tjocka skivor, antingen för hand eller med hjälp av en mandolin. Det kan verka som för tjocka skivor, men zucchinin kommer krympa ner rejält i ugnen så gör man för tunna skivor blir det inget kvar efter tillagningen.

Lägg skivorna på en bit hushållspapper eller på en ren kökshandduk. Salta lätt och blanda gärna runt skivorna så saltet kommer åt överallt. Vänta några minuter tills du ser att skivorna börjar vätska sig. Lägg då ett lager hushållspapper / en till ren kökshandduk ovanpå skivorna och pressa ordentligt så att så mycket som möjligt av vätskan försvinner. Ju torrare du lyckas få skivorna ju bättre blir slutresultatet (de blir lätt sladdriga om de har för mycket vätska i sig) och det går också snabbare i ugnen med mindre vätska i.

Sätt nu på ugnen på ca 110 grader så den förvärms.

Bred ut skivorna på en eller två bakplåtar täckta med smörpapper. Skivorna skall ligga tätt ihop men absolut inte på varandra. Tryck eventuellt bort mer vätska med lite hushållspapper om skivorna fortfarande är fuktiga/ våta på ytan.

Pensla skivornas ovansida med ett tunt lager rapsolja eller annan valfri matolja. Ta inte för mycket, detta gör bara att zhipsen får svårare att torka och de riskerar att bli sladdriga. Vill du så kan du annars helt utesluta oljan för extra nyttiga zhips.

Avsluta med att krydda zhipsen lätt med din favoritkrydda, jag gör mina med chilikrydda, men som jag skrev ovan så kan man ta vilken krydda man vill och gillar. Det viktigaste är att bara ta lite krydda, zhipsen kommer krympa ner till knappt en tredjedel av sin nuvarande storlek när de är klara vilket gör att kryddningen blir väldigt koncentrerad så det blir lätt för mycket krydda.

Samma gäller saltet och eftersom skivorna redan är lättsaltade så behövs ingen ytterligare saltning. Tycker man det är enklare kan man blanda kryddningen direkt med oljan i en liten skål innan man penslar så blir det jämt fördelat. Självklart kan man också skippa kryddan helt och bara låta zhipsen vara lättsaltade.

Sätt in plåtarna i ugnen. Gärna med varmluftsläget påslaget, speciellt om man kör flera plåtar samtidigt som jag gör. Men vanlig över och under värme funkar också om man inte har varmluftsugn.

Titta till zhipsen då och då och öppna gärna ugnsluckan några gånger för att vädra ut fukt. Mot slutet efter någon timme kan man höja temperaturen till 125 grader om de inte verkar få färg. Peta på zhipsen ibland, när de nästan är klara och känns hyfsat fasta med en antydan till gyllenefärg så kan man om man vill ta ut och vända på zhipsen en gång. Men det är inget måste, det viktigaste är att passa lite extra på zhipsen när de börjar få färg så de inte bränns, man kan också ha ugnsluckan på glänt i slutet på gräddningen så blir zhipsen lättare krispiga och det är mindre risk att de bränns.

Zhipsen är klara när de lossnar lätt från plåten och känns fasta. Stäng då av ugnen och låt zhipsen svalna på galler eller sina plåtar så krispar de till sig ytterligare. Känns zhipsen fortfarande för sladdriga så kan man köra in dem i ugnen igen en liten stund till och låta svalna på nytt. Helt krispiga som friterade chips kommer de inte bli , men de skall vara torra och fasta och inte böja sig när man tar upp ett zhips.

Då var fredagsmyset klart och du kan med gott samvete njuta av riktigt goda zhips, helt utan tillsatser!

Vill du spara zhipsen så lägg dem i en burk med tätslutande lock. Mina zhips brukar gå åt direkt så jag vet inte riktigt hur länge de håller, men det borde vara åtminstone några dagar.

Ingredienser

 • 1 zucchini*
  *Större zucchinins kan ha rätt mycket kärnor, jag tycker inte det påverkar smaken men vill man inte ha med kärnor i zhipsen så ta hellre ett par mindre zucchinins istället för en stor så slipper du kärnorna.
 • ca 2 msk rapsolja (eller annan matolja), oljan kan uteslutas för extra nyttiga zhips
 • Salt
 • chilikrydda jag använder min egen malda chili tex. Espelette eller Ethiopian Brown*
  *Använd din favoritkrydda istället för chili såsom tex. torkad gräslök eller andra örter, svartpeppar, vitlökspulver, paprikapulver, citronpeppar, cayennepeppar, vinäger, ingefära etc. eller så skippar du kryddan och låter det räcka med saltet.

Tid i ugnen

Ca 1,5-2 timmar på 110-125 grader *

*Tiden i ugn kan variera stort mellan olika ugnar, hur mycket zucchini det är och hur våt/torr den är, så det kan gå både snabbare eller ta lite längre tid beroende på detta. Börja med den lägre temperaturen och höj till högre temperatur efter ca 1-1,5 h om de ännu inte fått färg.

2 Kommentarer
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Laila,

   Ujdå, vad konstigt! Jag får inte fram det felet här varken på mobilen, läsplattan eller datorn. Hoppas du kan prova att surfa från någon annan enhet än den som det ser galet ut i och kan se hela då?

   Ha en fin dag / MVH Camilla

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *