, ,

Snabb och het tzatziki

Har man mycket gurka över är det perfekt att svänga ihop en fräsch lite hetare tzatziki. Du behöver inte skala gurkan om du använder vanlig salladsgurka eller gurka med normalt/tunt skal. Bara blanda ihop och njut. Perfekt som sås eller tillbehör till allt grillat, kött, fågel, fisk. Som dressing till sallad och burgare, eller som förrätt med en god bit bröd.

Tillagning:

Skölj och riv gurkorna på ett rivjärn. Krama ur gurkrivet något/häll bort vätskan och lägg det urkramade/avrunna rivet i en bunke. Blanda ner yoghurt, rapsolja och pressad vitlök. Krydda med mynta, chili, salt och svartpeppar och rör om. Smaka av med eventuellt mer krydda och salt. Toppa gärna med lite färsk hackad mynta precis innan serveringen

Förvara tzatzikin i en burk med lock. Tzatzikin går att ät direkt men ställ den gärna kallt en stund innan serveringen. Den håller upp till ca en vecka i kylen. Det var det hela!

Ingredienser

  • 3 mindre gurkor (ca 15 cm i längd/gurka) eller en stor
  • Ca 4 dl turkisk yoghurt (eller annan 10% yoghurt )
  • 3 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 2-3 nypor flingsalt
  • 2-4 klyftor vitlök (eller 1 hel solovitlök)
  • Några rejäla varv med Svartpepparkvarn
  • Ca 1-2 tsk chilipeppar eller 1-2 färska chilifrukter*
  • Ca 1-2 msk hackad färsk mynta och/eller 1-2 tsk torkad mynta

*Godast blir en gul eller ljus chilisort. Jag brukar ta min egenodlade chili Hot Lemon som har en väldigt fräsch och fin citronsmak, som passar perfekt till tzatzikin. Oftast använder jag torkad och mald chilikrydda, men färska frukter blir också gott och helt vanlig/valfri röd chili eller chilikrydda/cayennepeppar funkar såklart också. Anpassa mängden, mer eller mindre utifrån hur starkt just du vill ha det.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *