, ,

Lupin – så älskad och så hatat

Anledningen till att den blivit så omdiskuterad är att den binder kväve i marken vilket får mager jord att bli mer näringsrik. Men det låter ju toppenbra, eller hur? Det är ju precis det vi själva ofta eftersträvar i våra trädgårdar. Att lupinen dessutom lätt tar över en växtplats kanske inte heller känns som ett stort problem i en trädgård där vi finns och kan hålla efter dess utbredning. Jag har själv lupiner i min trädgård och har varit rätt tacksam att de hjälper till att gödsla jorden.

Men det som gör att naturvårdsverket nu vill begränsa lupinens utbredning är att i det vilda finns risk att lupinen som kom till sverige i slutet på 1800-talet konkurrerar ut inhemska arter som växer i just mager jord. Bin och andra pollinerare väljer dessutom oftast hellre lupinen vilket också kan få en negativ effekt på andra blommande växter och på sikt även slår mot pollinerare då de får mindre möjlighet att hitta nektar under hela säsongen eftersom mångfalden av växter minskar.

Lupinen räknas alltså som en invasiv art*, men visste ni att vi faktiskt har en mängd andra växter i vår trädgård som också är invasiva, här kommer ett axplock av värstingarna:

Bergenia, brokiris, engelsk klockhyacint, flocknäva, häckberberis, häckspirea, höstaster, höstgullris, jättedaggkåpa, klockjulros, lammöron, parkslide, parksmultron, praktlysing, påsklilja, sibirisk nunneört, sibirisk vallmo, silvergran, silverpoppel, skogsklematis, häggmispel, tidig blåstjärna, vintergäck, alpgullregn, silverarv, snöbär, syren, vresros och äkta kaprifol
Källa: Artdatabanken

Skrämmande läsning eller hur. Men det finns ju egentligen en ännu värre invasiv art att oroa sig över och det är vår art – människan!

Not: Kommer jag ha kvar lupinerna i min trädgård? Ja åtminstone tillsvidare, det vore att hyckla att säga att jag helt kommer ta väck alla lupinerna och några av de övriga växterna jag har i trädgården som räknas som invasiva, jag har ett par av ovanstående på listan. MEN det jag kommer att göra är att odla dessa växter så ansvarsfullt det bara går genom att plocka bort fröställningarn etc. för att minimera att de sprids ut i det vilda.

*En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden, har negativa effekter på jordbruk och dylikt, åstadkommer ekonomisk skada, eller påverkar hälsan negativt .
Källa: Wikipedia

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *