,

Rå potatis bästa botmedlet mot sorgmyggelarverna

Sorgmyggelarverna är ca 2-3 mm långa med halvgenomskinliga vita kroppar och svarta huvuden och de kan på mycket kort tid ödelägga späda små plantor som nyss börjat gro eller ömtåliga sticklingar, då de lever på främst yngre/små rötter men också på själva växten. Börjar du upptäcka små svarta insekter som flyger runt med ryckiga rörelser runt dina odlingar, sticklingar eller krukväxter så är det med största sannolikhet vuxna sorgmyggor vilket innebär att du snart har en mindre arme med hungriga sorgmyggelarver på plats i dina odlingar. Sorgmyggelarverna kan på mycket kort tid äta upp rötterna på späda små plantor och ibland hela plantan om den är tillräckligt liten. De kan också äta upp grodden innan plantan kommer upp. 

Du känner alltså igen sorgmyggorna på att de flyger med oregelbundna och lite ryckiga rörelser. Vattenflugan som ofta förväxlas med sorgmyggan rör sig mer stabilt och de är också lite större med kortare antenner. Vattenflugornas larver angriper inte växterna utan de lever av algerna som bildas i för fuktig jord och i stillastående vatten. Vattenflugan behöver egentligen inte bekämpas men vill man ha bort dem så brukar det räcka med att hålla jorden mer torr. Men detta funkar inte på sorgmyggornas hungriga larver som är den stora faran för dina planteringar.

Det finns ett antal medel att köpa på marknaden för att bekämpa sorgmyggelarverna men det som jag tycker fungerar bäst för mig är helt vanlig rå potatis.

Så här brukar jag göra:

  • Se till att jordytan är väl genomvattnad innan du börjar.
  • Skär en rå potatis i bitar och placera ut bitarna med en skalfri sida av potatisbiten neråt mot jorden i krukan/odlingskärlet du vill behandla. Du kan lägga en eller flera bitar runt plantan beroende på hur stort odlingskärl du har.
  • Tryck gärna till den lite lätt så att potatisen ligger tätt mot jorden.
  • Vänta 1-2 dagar innan du plockar bort potatisbiten så alla sorgmyggelarver hittat dit och det kommer de göra för något som är ännu smaskigare för en sorgmyggelarv än späda rötter är just rå potatis, de kan helt enkelt inte motstå det.
  • Innan du sen plockar upp potatisbitarna så ha en liten platspåse och en tesked eller liknade redo.
  • Plocka försiktigt upp potatisbiten, vänder du på den sitter det troligtvis en liten samling av larver på potatisbiten, resten av larverna finns på jordytan direkt under där potatisbiten legat.
  • Lägg potatisbiten i påsen och ta skeden och gräv upp jorden med de resterande larverna och lägg även detta i din påse.

När du gått igenom och rensat bort alla potatisbitar och larver så tänk på att inte hälla ut innehållet i påsen i dina vanliga soppor/inomhuskomposten. Då har du snabbt nya sorgmyggor som lägger nya ägg och larver. Jag brukar hälla ut innehållet med potatisbitar, jord och larver på komposten utomhus eller så strör jag ut det i en avskild del av trädgården tex. under en buske.

Ibland kan man behöva upprepa behandlingen med potatis så ge inte upp om du inte lyckades få bort alla larver i första omgången.

Fönsterflugfällor

Samtidigt som du behandlar dina krukväxter och odlingar med potatis för att få bort larverna kan det vara bra att sätta upp fällor för att bli av med de redan vuxna sorgmyggorna. Jag tycker att klisterlappar man sätter i nedre delen av fönsterkanten eller i nedre delen av odlingsstationen, om man har sådderna i en sådan, så kallade fönsterflugfällor funkar fint! De finns i en mängd olika varianter att köpa i de flesta trädgårdsbutiker och onlinebutiker.

De helgula brukar vara effektivast, men vill man ha lite mer diskreta finns det helt genomskinliga som knappt syns alls. Det finns även klisterlappar med olika motiv och mönster på om man föredrar detta. Oavsett vad man tycker om bäst, brukar det funka fint och det viktigaste är ändå att bekämpa larverna i jorden.

Lycka till med odlingen!

6 Kommentarer
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Marie,
      Jag blandar 1/3 del vermikulit med 2/3 vanlig planteringsjord och sätter ner sticklingarna i. Detta blir en luftig och fin miljö för rötterna att utvecklas i. Har jag plats över får de stå på min värmematta under lysrör tills rötterna börjat växa. När plantan börjar få nya blad/växa lite vet man att den fått sina rötter. Då får de stå svalare men ljust. Har man ingen värmematta kan en fönsterbräda ovanför ett element funka istället..men helt utan värme går också, det tar bara lite längre tid 🙂

      Svara
  1. Solveig A Edlund
    Solveig A Edlund says:

    Tack för tipset! Verkar funka bättre än nematoder som jag försökt med. Har en invasion i krukor på min inglasade balkong.
    Solveig

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Solveig, toppenfint att detta verkar fungera bättre 😀 Jag håller tummarna att du blir helt av med invasionen av sorgmyggor på din inglasade balkong 👍🦟🥔🤗 Ha en härlig dag 🙋‍♀️🍃🌸

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *