Att torka egna tomater är superenkelt och ett perfekt sätt att ta tillvara färska tomater om man har mycket över. Det går dessutom jättesnabbt att lägga in de torkade tomaterna med kryddor och olja om man skulle vilja. På ett nafs så har du kanongoda, hemmagjorda soltorkade tomater i olja som är mycket godare och nyttigare än de som säljs i butik. Tar du tillvara oljan efter att tomaterna är uppätna så får du sedan även en riktigt god smaksatt tomatolja som förgyller dina rätter i köket 😉

Jag använder en mattork för att torka mina tomater men det funkar såklart lika bra att köra dem i en vanlig ugn. Nu kan man ju ifrågasätta att kalla tomater torkade i mattork/ugn för soltorkade… men de har ju mognat i sol och därefter torkat, så jag tycker det känns rätt iallafall 🙂

Beskrivning

Skiva tomaterna i halvor och fördela dem jämt med snittytan uppåt i mattorkens korgar alternativt lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper och ställ i mitten på förvärmd ugn. För stora tomater kan man skiva eller klyfta dem istället men det blir lite mer fyllig och god smak om man kan låta tomaterna vara i halvor då all smak på det sättet stannar kvar och koncentreras inne i tomathalvan.

Låt tomaterna torka i mattorken/ugnen tills de känns torra och fina. Skall de marineras i olja kan man med fördel ta tomaterna lite innan de är helt torra. De skall då ha börjat krympa ihop och slutat vätska sig men de skall fortfarande vara lite böjliga/mjuka.

Tomaterna skall gärna svalna helt /ett dygn så de är riktigt torra innan de packas i vakumtäta burkar, om de skall sparas som de är. Skall de marineras i olja räcker det att de svalnat av ca 15-30 min.

Ingredienser (räcker till 1 burk på ca 4-5 dl)

 • 1 kg tomater
  Tex. körsbärstomater, plommontomater eller pastatomater (Roma tomater)
 • 2-3 dl rapsolja
  Det går givetvis att ta olivolja istället men fördelen med rapsoljan är att den dels innehåller mer omega 3 som är bra för hjärtat, dels går att steka i om man vill ta tillvara olja efteråt och slutligen är närodlad vilket är bättre för miljön 😉
 • Salt och svartpeppar
 • Valfri smaksättning tex. oregano, chili, vitlök, rosmarin, timjan eller efter eget tycke och smak.

Tillagning mattork

 • 70 grader i ca 10-15 h för tomater som skall marineras i olja
 • 70 grader i ca 15-20h för torkade tomater som inte skall marineras

Tillagning i ugn
Ställ ugnen lite på glänt med tex. en gaffel om du inte har varmluftsugn och vädra gärna ut lite ånga då och då under torkningen. För tomater i ugnen gäller det också att passa på så tomaterna inte bränns vid i slutet på tillagningen. Sänk gärna värmen mot slutet eller kör på eftervärme.

 • 100 grader i ca 3-4 h för tomater som skall marineras i olja
 • 100 grader i ca 4-5h för torkade tomater som inte skall marineras

OBS! Torktiden kan variera kraftigt beroende på val av tomatsort, hur stora de är, vilken mattork/ugn som används. Håll därför alltid lite koll och tänkt på att dina tomater kan gå både snabbare eller ta lite längre tid!

Marinering

Varva de torkade tomathalvorna med svartpeppar, salt och valfri smaksättning i en tätslutande burk. Jag smaksatte dessa romatomaterna med lite torkad oregano och min egen malda chili pyongyang gochu. Fyll på med rapsolja tills tomaterna är helt täckta (tryck gärna ner tomaterna lite försiktigt under ytan med en gaffel). Klart!

Både de torkade tomaterna utan olja och med olja håller sig i flera månader vid rätt förvaring. För de torra tomaterna är det viktigt med ett lufttätt lock och gärna en sval och mörk förvaring. För de marinerade är det viktigt att oljan helt täcker tomaterna och kryddorna och att de står i kylskåp /kallt och mörkt.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *