I början på april/slutet på mars är det dags att plocka fram övervintrade dahlia och chokladblomma knölar om du vill förgro dem inomhus för tidigare blomning ute.

Enklast vinterförvarar man dem kort och gott i sina krukor nere i en mörk källare eller annan mörk sval frostfri plats. Varken chokladblommans eller dahlia knölen skall vattnas under vintervilan och när du plockar fram dem så börja vattna väldigt försiktigt i början, annars kan de mögla bort innan de hunnit vakna ordentligt.

När växten väl börjar titta upp med lite grönt så kan du börja vattna på mer normalt. När plantan fått ett par blad är den redo för att planteras om i ny fräsch jord, gärna med lite extra tillskott av gödsel. Behåll plantan inomhus fram till maj/juni beroende på väder och vart i landet du bor. Tumregeln är att risken för frost på natten måste vara helt förbi innan de flyttas ut för gott. Börja dock gärna vänja dem redan tidigare vid utelivet och låt dem stå ute under dagtid på en varm och vindskyddad plats, men var lite försiktig med att ställa dem i direkt solljus då det lätt kan bränna sig innan de blivit helt avhärdade.

Genom att förgro dahlia och chokladblomma på detta sätt kan blomningen komma igång mycket tidigare än om du planterar ut dem rakt från vintervilan. Redan till midsommar kan du njuta av de första blommorna och sedan står sig plantorna ända fram till den första frostnatten får bladen att sloka. Då är det dags att klippa av allt grönt och ställa undan knölarna med kruka (låt gärna om möjligt krukan torka upp något innan den ställs svalt om den är dyblött) för en ny vinterförvaring. Har du grävt ner dem på friland kan knölarna förvaras i en låda med lite torv eller spån.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *