,

Vårfixa örtagård / kryddland

Mot mitten slutet av april börjar det bli dags att vårfixa runt örter och kryddor på friland. Innan dess är det bättre att löv och nedvissnat från örterna får ligga kvar som skydd mot de kalla frostnätterna som kan vara tidigt på våren.

Jag har avdelat min örtagård från resten av trädgården med en kombinerad natursten/murstens-kant. Detta gör det lättare att hålla täckbarken runt örter och kryddor på plats. Att lägga täckbark runt är perfekt för att enkelt kunna gå runt i örtagården och plocka de kryddor man vill använda och det hjälper också till att hålla gräset borta. Det går givetvis bra att stenlägga med plattor eller annan marktäckning som gör att man kan gå runt örterna. Men jag föredrar täckbark så det enkelt går att utöka, flytta eller lägga till nya platser för örterna att växa på. Det är bra att också ha markerat med tex. stenar runt örterna där de växte så blir det lättare att se vart växten kommer komma upp nu till våren.

Var försiktigt när du rensar i örtagården så du inte tar väck de tidiga små örtskotten som börjar titta upp. Var också uppmärksam om örterna verkar ha smitit iväg utanför den växtplats du markerat för den. Dessa rymlingar går att kräva upp och flytta tillbaka till platsen där du vill ha örten eller också så utökar du området runt örten för att få ett större område att odla den på. Jag brukar flytt bort växtstöden och trädgårdsdekorationer och stenarna stenarna kring örtens växtplats medans jag arbetar med att rensar den från ogräs och vissnade delar. Även de stora stenarna runt området gräver jag vissa år loss och frigör från gräs och annat som börjar tränga in i örtagårdsområdet.

När rensningsarbetet är klart är det dags att fylla på med ny fräsch planteringsjord på örterna. Jag brukar hälla ut jorden i högar runt de örter som redan vaknat och sedan skyfflar jag över jorden lite mer försiktigt på själva örten så de inte krossas. Sedan strösslar jag över ett par nävar gödsel och myllar ner detta något i jorden med händerna. De flesta örter behöver inte så mycket näring under säsongen men jag ger alla mina olika sorter åtminstone lite gödsel nu på våren.

När jord och gödsel är på plats fyller jag på med ett tjockt lager ny täckbark i högar runt om alla örter och krattar ut det så det täcker alla ytor i örtagården som det inte skall växa en ört på med en räfsa. Tips är att gå tungt med små myrsteg på täckbarken för att trycka till den lite och fixera täckbarken så den inte yr iväg. Jag brukar också lyfta upp och skaka av täckbark från stenarna runt örterna och slutjustera hur de skall ligga runt örten nu när allt är klart.

Slutligen ställer jag tillbaka växtstöden och trädgårdsdekorationer i och kring örterna och ger det hela en rejäl genomvattning.

Nu är det bara att vänta, örtagården kanske inte ser mycket ut för världen än men till sommaren då kommer detta området sprudla av grönska och väldoft vilket uppskattas av både mig och trädgårdens alla fjärilar och bin.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *