,

Förkultivera Dahlia och chokladblomma knölar

I början på april/slutet på mars är det dags att plocka fram övervintrade dahlia och chokladblomma knölar om du vill förgro dem inomhus för tidigare blomning ute.

Enklast vinterförvarar man dem kort och gott i sina krukor nere i en mörk sval källare eller annan mörk sval frostfri plats. Varken chokladblommans eller dahlia knölen skall vattnas under vintervilan om inte krukan är helt snustorr, då kan en pytteskvätt i ytterkanten på krukan behövas, men hellre för torrt än för vått och oftast är det bättre att inte vattna alls

Jag planterar ibland om direkt  i ny fräsch jord och några nävar gödsel när jag plockat fram dem och ställer ljust, men det går också bra att vänta till lite grönt börjar titta upp vilket oftast blir fallet då jag helt enkelt inte hinner plantera om alla direkt. I vilket fall så genomvattnar jag ordentligt precis när jag planterat om men därefter så vattna väldigt försiktigt i början, annars kan de mögla bort innan de hunnit vakna ordentligt.

Behåll plantan inomhus och gärna då på en ljus och lite svalare plats såsom en inglasad veranda, uterum eller liknande fram till maj/juni beroende på väder och vart i landet du bor. Tumregeln är att risken för frost på natten måste vara helt förbi innan de flyttas ut för gott, en nattemperatur på ca 5-10 grader brukar vara lagom. Börja dock gärna vänja dem redan tidigare vid utelivet och låt dem stå ute under dagtid på en varm och vindskyddad plats, men var lite försiktig med att ställa dem i direkt solljus då det lätt kan bränna sig innan de blivit helt avhärdade.

Genom att förgro dahlia och chokladblomma på detta sätt kan blomningen komma igång mycket tidigare än om du planterar ut dem rakt från vintervilan. Redan till midsommar kan du njuta av de första blommorna och sedan står sig plantorna ända fram till den första frostnatten får bladen att sloka. Då är det dags att klippa av allt grönt och ställa undan knölarna med kruka (låt gärna om möjligt krukan torka upp något innan den ställs svalt om den är dyblött) för en ny vinterförvaring. Har du grävt ner dem på friland kan knölarna förvaras i en låda med lite torv eller spån.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *