Detta är en fantastisk god, het och lite nyttigare coleslaw med strimlad vitkål, riven morot, turkisk yoghurt, ingefära och chili. Rätten är perfekt som tillbehör till det mesta såsom pulled- pork/chicken/beef, grillat kött, kyckling, burgare, revbensspjäll, haloumi eller tonfisk. Extra god blir den om den får stå till sig någon timma i kylen. Förvarar du den i en burk med tättslutande lock håller den sig minst en vecka i kylen.

Tillagning:

Strimla vitkålen fint och lägg i en bunke.


Rivna morötter, vitkål och kryddor

Riv morötterna på ett rivjärn och lägg även detta i bunken. Jag brukar inte skala morötterna först (om inte skalen ser riktigt risiga ut), utan det räcker att skölja av dem och eventuellt skära bort dåliga bitar och ändarna.

Häll på socker, salt och de övriga kryddorna i bunken och rör runt ordentligt med en sked (eller massera in kryddorna med handen) tills kålen mjuknat något.

Blanda i yoghurten och rör om ordentligt tills allt är väl blandat. Smaka eventuellt av med mer krydda om du tycker det behövs.

Förvarar i en burk med tättslutande lock

För gärna över blandningen till väl rengjorda glasburkar med lock så håller den åtminstone en vecka eller mer i kylen.

Ingredienser ca 10 portioner (som tillbehör)

  • ca 400 g vitkål
  • 2-3 morötter (ca 250-300g)
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tesked malen ingefära
  • 1/2 tsk cayennepeppar (mindre eller uteslut om du inte gillar starkt)
  • 1 tesked chilipeppar (mindre eller uteslut om du inte gillar starkt. Jag brukar använda min egen malda gul chili hot lemon eller röd gourmet chili Espelette, men helt vanlig/valfri chilikrydda funkar såklart också)
  • Några varv med svartpepparkvarn
  • 3-4 dl turkisk yoghurt 10% (eller så mycket/lite du tycker blir lagom krämigt i konsistensen)

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *