, ,

Hemkonservering av egen krossad tomat / grönsaker mm

Hemkonservering eller hermetisk inkokning som det också heter är ett naturligt sätt att konservera mat utan tillsatser och endast med hjälp av kokande vatten. Förr innan kylskåpens tid använde man denna tekniken flitigt och matvaror som konserveras på detta sätt får oerhört lång hållbarhet. Man har bland annat hittat 40 år gammalt älgkött som fortfarande var bra, de ni kallar jag hållbarhet.

Jag tänkte ge mig på att konservera min egen hemmagjorda krossade tomat med hjälp av hermetisk inkokning. Men man kan använda tekniken till att konservera allt från kött, bär, svamp och såklart andra grönsaker än tomat. Grönsaker / bär behöver inte tillagas innan konserveringen utan kan även konserveras färska (se koktider/ tillvägagångssätt längst ner på sidan).

Krossad tomat med grön chili

Jag väljer att smaksätta min krossade tomat med chili och kryddor men vill man så kan man kort och gott enbart ta en nypa salt i tomathacket för att få en mer neutral krossad tomat som man sedan när den väl används kan krydda valfritt beroende på maträtt man skall ha den i.

Beskrivning

Hacka tomaterna i bitar, de behöver inte skalas först. Hack även chilifrukterna och lägg över hacket med tomat och chili i en kastrull. Tillsätt socker, salt, oregano och ev. en liten skvätt balsamvinäger (kan uteslutas), ta inte för mycket av vinägern utan smaka hellre av när det hela kokat en stund.

Koka ca 45 min eller till önskad konsistens, vattniga tomater kan ta lite längre tid.

Ingredienser 1 burk, ca 5 dl

  • 500-600g tomater, gärna pastatomater
  • 2 gröna chilifrukter
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 msk torkad oregano
  • 1/4-1 tsk balsamvinäger (kan uteslutas)

Hemkonservering / hermetisk inkokning

Väl rengjorda glasburkar* med gummiring bör användas för att konserveringen skall lyckas (gummiringen får inte ha hårdnat eller gått sönder utan skall vara elastisk. Behöver man byta gummring så har Ikea käcka gummiringar i 5 pack man kan köpa löst som brukar passa till de flesta vanliga glasburkar) .

*Burkarna bör steriliseras innan användningen i ugn ca 10 min på 125 grader. Gummiringarna tas av innan burkarna läggs i ugnen och kokas istället i en kastrull med vatten ca 10 min.

Sterilisera gärna burken/burkarna i ugn enligt ovan medans tomaterna kokar/du gör ordning det som skall konserveras. På så sätt vet du att burkarna verkligen är helt rena (ett enda fingeravtryck på insidan burken kan med lite otur förstöra hela konserveringen, samma gäller förövrigt alla typer av inläggningar/förvaring av mat i lag).

Det är också bra om burken är lite ljummen när det varma tomatkrosset hälls i burken för att förhindra att glasburken spricker. Men oavsett om du använder en redan steriliserad burk eller väljer att göra det under tiden tomaterna kokar så behöver gummiringen värmas upp i lite kokande vatten så den är riktigt mjuk och böjlig innan den används. Detta kommer hjälpa till att skapa ett tättslutande vakum vid konserveringen.

Fyll den väl rengjorda burken till max ca 2/3 med din nykokta krossade tomat/det du skall konservera. Fyller man mer är det lätt att glasburken spricker sen när den konserveras. Torka av eventuellt spill på kanterna med en ren handuk, sätt på den varma gummiringen och förslut burken.

Ställ ner burken/burkarna i en kastrull med vatten så det täcker burkarna till ca hälften. Ta inte för kallt vatten, då burken med det varma innehållet då lätt kan spricka. Hetta nu långsamt upp vattnet tills det börjar koka och låt därefter det hela koka i ca 60-75 minuter. Har du flera burkar i samma gryta så se till att de inte står för nära varandra eller börjar hoppa så glaset spricker.

Efter kokningen så ta upp burkarna ur vattnet så de svalnar så fort som möjligt. Jag använder en gammal pasta kastrull med en extra sil- insats inuti som man bara kan lyfta ur. Perfekt till detta, men annars kan man använda grytlappar för att lyfta ut burkarna. Vissa kyler ner sina burkar i kallt vatten men detta rekommenderar inte jag då man nästan garanterad spräcker glaset i burken vid för snabb kylning (det har hänt mig så jag vet).

Då var det klart! Förvara burkarna svalt och mörkt i tex ett skafferi eller matkällare. Förutsatt att burken är hel och hålls helt stängd kan maten hålla under många, många år. En öppnad burk bör förvaras i kylskåp och ätas upp inom ca 3-5 dagar.

Konservering av grönsaker / svamp / bär / kött

Följ instruktionen ovan men använd följande lag/koktider beroende på vad du vill konservera. Hemkonservering är perfekt om man tex. vill göra egen barnmat eller har mycket egen skördad mat man vill ta tillvara utan att behöva fylla frysen eller lägga in i ättikslag eller liknande.

Man kan konservera färska grönsaker och frukt i enbart vatten. Att använda saltlag eller sockerlag är endast för att förbättra färg, smak och konsistens men det har ingen påverkan på konserveringen.

Grönsaker/rotsaker kan konserveras hela eller delade i bitar om det täcks med vatten eller saltlag som fått koka tills saltet smält (2 tsk salt per liter vatten). Koka i vattenbadet ca 60-75 minuter.

Svamp delas i bitar och förvälls innan den täcks med vatten eller saltlag som fått koka tills saltet smält (2 tsk salt per liter vatten). Koka i vattenbadet ca 75-90 minuter.

Bär och frukt läggs in hela eller delas i bitar när det gäller tex äpplen och päron (gärna skalade) och täcks med vatten eller sockerlag som kokats till sockret smält (1-5dl socker per liter vatten och ett krm askorbinsyra eller 2 msk citronsaft). Jordgubbar och andra saftiga bär kan varvas med enbart socker. Låt bären/frukten sjuda lite mer försiktigt i vattenbad ca 20 min. När det gäller tex äppelmos och gele så kokas detta hårdare i vattenbadet (samma som övriga) i ca 60 min.

Kött är lite mer avancerat och nog inget jag kommer ge mig på i första hand. Men man skall kunna koka och låta köttet ligga i sitt eget spad. Koka i vattenbadet ca 120 minuter.

3 Kommentarer
  1. Christian
    Christian says:

    Potentiellt dödligt att vattenbadskonservera ej sura livsmedel (svamp, många grönsaker, kött, fisk)! Boutulism är inte att leka med. Se livsmedelsverkets råd vid konservering. Ej sura livsmedel ska kokas i tryckkokare för att vara säkra.

    Svara
  2. Bodil
    Bodil says:

    Suveränt bra recept på krossade tomater! Gjorde den mer neutrala varianten med lite salt. Kan verkligen rekommendera det! Ska nu prova göra samma med lite andra produkter.

    Svara
    • Camilla
      Camilla says:

      Hej Bodil,

      Tack för din kommentar, vad roligt att du gillade receptet och skall prova med lite andra produkter 🙂
      MVH / Camilla

      Svara

Trackbacks & Pingbacks

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *