Dessa lussekatter, eller lussebullar som det också heter är kanongoda! Tricket är att låta saffranet dra i rom och som en extra smakförhöjare brukar jag också tillsätta en liten gnutta av en fyllig och inte alltför stark chilikrydda. Chilin kan såklart uteslutas om man inte tycker om chili, men jag lovar att det blir en riktigt häftig smakupplevelse som gör att bullarna går åt i ett nafs.

Tillagning

Blanda saffranet med ca en tesked av sockret, häll på romen och eventuellt 1/2 tsk chili (eller cayenne) av en medelhet sort. Rör om och låt blandningen stå i minst en halvtimme.

Ställ fram mjölk och smör i tärningar och låt detta stå framme tills det blir rumstempererat.

Smula ner jäst i en bunke och häll på mjölk och saffransblandningen med rom/chili. Rör runt tills jästen löst sig. Blanda i smöret och rör om några varv till.

Tillsätt mjöl , socker och salt och arbeta samman degen ca 15 min tills den är smidig.

Låt jäsa under bakduk 60 min. När ca 15 min återstår kan man lägga russinen i blött i lite vatten så håller de sig saftiga i ugnen sen.

Stjälp ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela i ca 12 bitar. Rulla ut till lagom långa korvar och lägg varje korv som en kringla på en plåt med bakplåtspapper. Lägg inte bullarna för tätt, de sväller ganska mycket under jäsning/gräddning sen.

Häll bort vattnet från russinen och tryck fast russinen på lussekatterna. Lägg över en bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 min.

Sätt ugnen på ca 225 grader.

Pensla bullarna med lite vispat ägg och ställ in plåten i mitten på ugnen i ca 8-10 min tills bullarna fått en gyllene och fin färg.

Lyft ut plåten och låt bullarna svalna ett par minuter under en bakduk. Servera och njut!

Ingredienser

  • 1 paket saffran (1/2 g)
  • 1 msk rom (eller vatten)
  • 1/2 tsk medelhet chili eller cayenne (jag använder min egen malda chili tex. Salvo Long Yellow Thai eller Espelette)
  • 25 g jäst (1/2 kub, gärna den röda för söta degar)
  • 90 g rumsvarmt smör
  • 2,5 dl rumsvarm mjölk (3 %)
  • 1 nypa salt
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1/4 dl russin
  • mjöl till utbakning
  • 1 ägg till pensling

Tips! Jag äter gärna mina lussekatter med smör och ost på, det blir supergott men de är lika goda att äta som de är också. Blir det bullar över går de utmärkt att frysa in.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *