, ,

Höstväxter för kruka

Nu när hösten börjar närma sig har de flesta sommarblommor och perenner vissnat ner i sina krukor. Men krukorna behöver inte stå tomma och det finns många vackra höstväxter att pryda trädgården med.

Mixa dina krukor med härliga höstblommor såsom aster, höstaster, cyklamen, höstljung eller varför inte penséer. Just penséer har oförskyllt oftast kallats en vårblomma men faktum är att få blommor klarar frost och är så vackra på hösten som just penséer.

Själv brukar jag alltid spara mina ”vår penséer” och ställa dem lite skuggigare under sommarmånaderna. Står de för soligt under högsommaren kan de lätt sloka eller vissna ner. Men flyttar man dem bara till lite skuggigare ställen och ansar dem lite allteftersom så håller de sig fina och blommande. När hösten sen tar fart brukar penséerna piggna till ännu mer och håller sig vackra även genom ett par frostnätter.

Varva gärna dina höstblommor med silverväxter såsom exempelvis silvergirland, lamöron eller silverek som också är ypperliga höstväxter och blir underbart vackra och gnistrande kalla höstdagar.

När hösten går mot riktigt vintriga frostnätter finns fortfarande växter som är ypperliga i krukor såsom prydnadskål och olika ljungsorter. Prydnadskål blir bara vackrare och vackrare ju mer frostbitna de blir och enda nackdelen är att de dessvärre är mums för rådjuren, annars kan de stå hela vintern igenom. Man kan försöka sig på att skydda kålen med lite uppfinningsrikedom. Själv har jag ställt en stor drivveds träfigur av en strandskata framför mina kålplanteringar i år och än så länge verkar rådjuren inte sugna på att utmana denna ståtliga pippi. Men ljung brukar alltid funka fin, fint och står pall både rådjur och vinterkylan. Så underskatta inte denna vackra höstväxt utan frossa i alla fina färgkombinationer som finns.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *