Beskrivning
Espelette eller Piment d’Espelette som den också kallas är en favorit jag odlat i många år. Den är en delikatess sort som är oerhört smakrik och fyllig utan att vara för stark. Den räknas som medelhet med en styrka på ca 10 000 – 20 000 shu. Den är för övrigt den enda chilisort som är klassad som en delikatess i Sydfrankrike och Baskien där den kommer ifrån. Espelette får som mogen läckert klarröda, stora glänsande och lite koniskt formade frukter. Den här sorten är både god färsk och kan skördas både grön och röd, men blir ännu bättre som torkad och mald till ett smakrikt chilipulver då den fylliga smaken då blir ännu mer framträdande. Som färsk grön grillas den ofta och som röd fullmogen antingen färsk eller torkad är den gudomlig i grytor, såser, salsa, soppor, marinader, till grillat och tacos med mera. Trots att den har lite tjockare skal är den väldigt enkel att torka och mala till pulver.