Skall du på semester men oroas över hur krukväxterna skall klara sig. Ingen fara, med dessa smidiga bevattningssnören eller semestervattnare som de egentligen heter ute i handeln, kommer växterna klara sig fint i upp till ca 3-6 veckor.

Bevattningsnören är kort och gott ett bomullssnöre som är trätt genom ett smalt platsrör som är något kortare än snöret. För att få snörena att fungera är det dock viktigt att innan användning låta dem bli helt indränkta i vatten. Jag brukar lägga ner dem i en bunke med vatten och lägga ett tungt fat ovanpå snörena så de verkligen helt hamnar under vattenytan. Finns det luftbubblor kvar inne i själva platsröret kommer det inte fungera så låt dem ligga ca 8-12 timmar i blöt och kika gärna då och då och knacka lite lätt på plaströren för att få eventuella kvarvarande luftbubblor att försvinna.

Se till så krukan är helt genomvattnad innan du monterar de våta snörena. Gör ett litet hål med en blompinne i jorden ungefär mitt emellan växten och krukans kant. Ställ sedan ett kärl med vatten, tex ett vattenglas bredvid krukan som skall vattnas (eller mellan krukorna om du vill att flera krukor delar vattenkärl). Vattenytan behöver vara en bit under själva jordytan på krukan som skall vattnas, annars vattnar snörena på vattnet för fort. Se till så snöret är utdraget en bit på båda sidor om platsröret och stoppa ner ena änden av snöret i vattenkärlet och pilla ner den andra änden i hålet du gjort i krukans jord. Viktigt är att hela den fria snöränden och en liten bit av plaströret är nedstoppat i jorden (tryck gärna till lite runt hålet när snöret är på plats så den sitter fast bättre. Även snöränden i vattnet skall ha åtminstonde en bit av platsröret under vattenytan (ta med i beräkningen att vattenytan kommer sjunka när du är borta så platsröret kan med fördel vara en bra bit under vattenytan från start).

För större krukor kan det behövas flera bevattningssnören, ställ då gärna ett vattenkärl på varje sida om krukan så du kan montera snörena jämt fördelat runt plantan.

Montera helst dina bevattningssnören någon/några dagar innan du åker så du ser att alla fungerar som de skall. De flesta snören håller mer än en semesterresa om du sköljer av och torkar dem när du kommer hem. Men tillslut luckras de liksom upp (de är oftast biologiskt nedbrytbara så det är naturligt att de inte håller för evigt).

Det går även att göra egna bevattningssnören av ett tjockt garn eller smala remsor av en disktrasa som man trär genom en plastslang. En sommar gjorde jag tom. gigantiska bevattningssnören av en gammal trädgårdsslang som jag klippt i bitar och remsor av en kapillärmatta (kallas också bevattningsmatta) som jag köpt som metervara i en plantbutik. Vattenkärlen till detta var billiga plastspänner som jag köpte på Ö&B. Dessa funkade jättebra till mina törstiga terrass växter under veckan som jag var borta.

Lycka till med bevattningen och ha en skön semester!

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *