Framemot mars/april är det dags att plocka fram kärleksliljan, afrikas blå lilja eller agapanthus som den också heter från vintervilan.

Mina övervintrar i sina krukor i en mörk källare som håller ca 5-10 grader under vintern. Det spelar egentligen ingen roll om de stått ljust eller mörkt det viktigaste är att de inte stått för varmt (max 10 grader) annars finns det risk att den inte vill blomma nästa säsong. Under +1 grader är inte heller bra eftersom de inte tål frost och då inte överlever.

Bli inte orolig om nästan alla blad vissnat bort när du plockar fram krukorna. Kärleksliljan har köttiga och starka rötter som hjälper växten att övervintra och klara sig på lite eller inget vatten alls under sin viloperiod.

Rensa bort vissna blad och lossa kanterna

Jag brukar börja rensa bort alla vissna blad, men sparar de gröna och nya vita skotten som skjutit upp under vintervilan. Sedan försöker jag få ut den från krukan så skonsamt det bara går. Vilket brukar innebära att jag får bända en hel del med en planteringsspade på kanterna av krukan för att få den att lossna.

Beroende på hur massivt rotsystem den hunnit få gör jag sedan en bedömning om den kort och gott räcker att krafsa bort lite omgivande jord utan att klippa i rötterna, fylla på med ny planeringsjord, gärna upplandad med lite kogödsel i botten på krukan och sen tillbaka i med rotklumpen och toppa med gödslad planteringsjord överst och så mycket det nu går på sidorna/runt den.

Men ibland har rotsystemet blivit så massivt att det i stort sett inte finns någon jord kvar i krukan att krafsa bort. Då kan man antingen gå upp en storlek i kruka eller så behöver man kapa av en del av rötterna och eventuellt då även dela den till ytterligare en planta så den går att sätta tillbaka i samma kruka. Delen planteras då i en ny egen kruka.

Den här kärleksliljan kan behöva delning eller kapas lite alternativt sättas i en större kruka något år till innan den behöver delas.

Många är lite oroliga över att behöva kapa eller dela en kärlekslilja eftersom detta sägs påverka blomningen, men jag har aldrig varit med om att mina inte blommat även i de fall där jag kapat bort nästan halva plantan. Dock gäller det att plantan är tillräckligt stor för att klara en delning och att man inte delar varje år. Sitter plantan i en 5 liters kruka eller mindre är det aldrig bra att dela eller kapa rötterna utan då är det bättre att gå upp i krukstorlek och låta den växa till sig lite till först.

Hela tricket är i vilket fall att det gäller att få kärleksliljan att bli tillräckligt stark i rotsystemet för att orka blomma men får den för mycket yta att växa på kan den fokusera för mycket på att fylla ut krukan med nya rötter vilket gör att den kan ”glömma bort” att blomma.

Den här kärleksliljan räcker att plantera om eller sätta i en aningens större kruka för att växa till sig mer.

Ha därför lite tålamod med små nyinköpta, eller små nydelade plantor av kärlekslilja. Det kan vara bättre att sätta dessa med mer jord runt sig dvs. inte lika trångt som de äldre plantorna. Detta för att ge dem en möjlighet att bygga upp ett tillräckligt kraftigt rotsystem för att kunna orka blomma överhuvudtaget. Minst en ca 4 liters kruka skulle jag tro att man behöver fyllt ut för att det skall bli några blommor. Detta kan innebära att du inte får någon blomning första året eftersom de då satsar mer på blad och rötter än på blomningen, men på sikt kommer du sedan ha en planta med stort rotsystem som har goda förutsättningar att blomma snällt flera år om du därefter planterar den i en kruka med åtminstone några centimeter utrymme för jord runt .

På äldre plantor med stort rotsystem kan man alltså nöja sig med bara några centimeter jord runt om rotklumpen. I botten kan man ha i lite mer jord ca 5-10 cm men helst inte så mycket mer för att stimulera den till att satsa mer på blomningen än enbart fler rötter och blad.

När det gäller hur ofta den skall omplanteras så är det bra men inte nödvändigt att omplantera kärleksliljan varje år. Har du gjort en mer omfattande kapning eller delning av plantan året innan så räcker det egentligen med att krafsa bort så mycket gammal jord det går och bara fylla på med några centimeter välgödslad jord på toppen av krukan så kommer den blomma fint oavsett. Vissa omplanterar sina så sällan som var 3:e-4:e år men jag brukar plantera om i stort sett varje år även om jag ibland bara ansar till eller inte rör rötterna alls. Men som sagt oavsett hur ofta den omplanteras så tror jag det har stor betydelse att hitta rätt balans mellan krukstorlek, rotsystem och mängden jord så som jag beskrivit ovan.

En annan sak som påverkar även nästa säsongs blomning är hur mycket näring din kärlekslilja får under sommaren. På många ställen läser man att man skall hålla nere på näringen av samma anledning som det skrivs mycket om att låta dem stå trångt dvs. hindra att den satsar för mycket på rötter och blad. Men jag tycker det talas för lite om det faktum att detta är en växt som faktiskt kräver ganska mycket näring och näringsrik jord för att överhuvudtaget orka blomma. Slutar man dessutom ge näring för tidigt under sommaren så kan detta göra att den inte går tillräckligt rustad in i vintervilan vilket kan påverka eller få blomningen att utebli nästa säsong.

Jag ger mina växtnäring varje vecka under hela sommarperioden. Från ett ca 4 veckor efter första omplanteringen ända fram till runt frosten kommer då jag ställer in dem i källaren. Jag klipper bort blomstänglarna men låter bladen sitta kvar. För även om bladen kommer vissna ner till största delen, hjälper det växten att klara sig bättre om den får behålla bladen.

Slutligen en äldre kärlekslilja som slutar blomma behöver med största sannolikhet delas för att komma igång med blomningen igen. Dock bör en delning av samma planta inte ske för ofta utan låt det gå ett par år minst emellan en sådan delning. Den bör dessutom minst sitta i en 8-10 liters kruka för att det skall vara någon poäng att dela.

Kärlekslilja /Afrikas blå lilja är vanligast i färgen blått men förekommer även i vitt samt olika varianter av vitt/blått/lila.

12 Kommentarer
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Gerd,
   Vad roligt att di gillade infon och att din afrikas blålilja blommade så rikligt, jag tror inte den tog i för mycket utan det är nog bara ett fint tecken på att du sköter om den bra. Ha en fin fredag 🙂

   Svara
 1. Kerstin
  Kerstin says:

  Tack för en klar och tydlig information!
  Nu undrar jag: Glömt att småvattna min Afrikanska Lilja under vintervilan.
  Känns lite livlös. Tror du den kan överleva ändå?

  Svara
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Kerstin,
   Vadbra att du tyckte om informationen. Ja, jag tror absolut att den kan ha klarat sig ändå..de tjocka rötterna lagrar mycket vatten så de behöver knappt något vatten alls om de står mörkt/svalt under vintervilan. Ju ljusare och varmare de står desto mer vatten behöver de dock. Prova du att ta fram den och ställ den ljusare och lite varmare och vattna bara ytterst sparsamt tills du ser att den börjar skjuta nya blad, då kan du öka på vattningen.
   Hoppas detta var till hjälp, ha en fin dag 🙂

   Svara
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Bengt, Jag skulle tro att det beror på det kraftiga regnet som varit från och till under Juli, även flera av mina blommor ligger ner på marken i år och det har de inte gjort tidigare. Jag har stöttat upp dessa med hjälp av växtclips och tunna bambupinnar som jag tryckt ner lite försiktigt i jorden för att inte störa rötterna för mycket så jag kan njuta av blommorna tills de blommat över. Funkade ganska bra faktiskt!

   Svara
 2. Camilla K Svedin
  Camilla K Svedin says:

  Min Afrikanska lilja blommar i år med endast en enda stängel. Därför blev jag så förvånad nu när jag upptäckt även små blommor Med korta stänglar nere bland bladverket. Brukar det kunna bli så? //Camilla i Motala

  Svara
  • Camilla
   Camilla says:

   Hej Camilla, jag har inte sett det någon gång faktiskt eller hört talas om det tidigare, men ibland beter sig växter lite underligt av olika anledningar och förhoppningsvis blir blomstänglarna längre igen till nästa säsong, men bara det att den blommar är ju väldigt roligt iallfall 🤗💙💙💙🙋‍♀️

   Svara

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *