, , , , ,

Plantera i kruka och sätt guldkant på trädgården

Att plantera i kruka är ett lätt och snabbt sätt att skapa stämning och mysfaktor i trädgården eller på uteplatsen. Du kan enkelt också flytta runt krukorna eller byta ut växterna utifrån säsong och väder.

I Sydeuropa har det länge varit vanligt att ha många krukor i trädgården eller på uteplatsen. Både kryddväxter och andra blommor brukar rikligt förekomma. Men nu börjar trenden sprida sig även till oss i Norden och fler och fler inser hur enkelt och snabbt det går att få fint på en annars kanske ganska trist trädgård.

Hela tricket är att våga ha krukor på andra ställen än bara på paradplatsen vid entrén och också att våga ha många krukor. Ställ dina krukor på en sten, stubbe eller varför inte rakt på gräsmattan, mitt på altanen eller i rabatten. Genom att jobba med en blandning av stora och små, höga och låga krukor får du fina små blomsteröar som förgyller även den plattaste gräsplätt eller stenanläggning. Det bästa av allt är att detta innebär att du kan lägga mindre tid på att rensa och fixa ordning resten av trädgården eftersom trädgården automatiskt ser fixad och ordningsgjord ut. Dessutom är det en riktigt snygg kontrast att köra en ganska ”vild look” på trädgården tillsammans med krukplanteringar. Samma gäller en ”tom eller strikt” trädgård dvs. som kanske inte har så många växter på friland, där kan ett par välplacerade krukor gärna tillsammans med några snygga trädgårdsdekorationer göra underverk.

När du väljer krukor så ta gärna riktigt stora kärl. Små, medelstora terrasskrukor tenderar att se pluttiga ut placerade mitt bland allt det gröna och dessutom så blir det avsevärt mycket mindre jobb med stora krukor eftersom de inte torkar ut lika fort. Ofta blir det riktigt snyggt att skapa ett arrangemang av flera krukor i varierande höjd, form, färg eller storlek. Det enda som är viktigt att tänka på är dock att hitta någon gemensam nämnare för hela gruppen, annars riskerar det bara att se udda och konstigt ut. Exempelvis så kan man skapa en snygg grupp där den gemensamma nämnaren är materialet på krukorna eller att de alla har samma färg. Då gör det inget om krukorna är blandat runda, fyrkantiga osv..det kommer ändå se snyggt och enhetligt ut och olikheterna tillför då bara dynamik och stämning.

Självklart går det också att låta formen vara liknande och ha olika färger, material eller storlek. Eller varför inte göra en spännande och annorlunda krukplantering där krukan är något gammalt bruksföremål såsom en uttjänt skottkärra, en vattenkanna eller något annat skojigt. Då slår du två flugor i en smäll, föremålet kommer till nytta igen och du får en spännande och annorlunda kruka.

Vill man ha flera likadana krukor behöver omgivningen stå för dynamiken, kanske kan de arrangeras runt och på en sten eller stubbe, eller också står de utplacerade längst en slingrande gång eller på olika avsatser runt en sittgrupp osv.

Oavsett hur du väljer att skapa dina krukarrangemang så är möjligheterna oändliga och resultatet ger dig mer tid i hängmattan till att njuta av din nu alldeles underbart förgyllda trädgård.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *