• Shopping Cart Shopping Cart
    2Shopping Cart
Camillas Trädgård
  • Hem
  • Chili
  • I min trädgården
  • Artiklar
  • Recept
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Sök
  • Menu Menu
  • Link to Facebook
  • Link to Instagram
Du är här: Startsida1 / Odling2 / Chili3 / Het4 / Arizona chili
”Tangerine Dream” har lagts i din varukorg. Visa varukorg

Arizona chili

40 kr

Arizona chili är en av den svartaste chilisorter jag odlat, den är fantastisk vacker. Den skimrar från djupaste ebenholts svart till lysande purpursvart och även de klotrunda uppåtväxande frukterna är blänkande svarta men blir sedan läckert orange/klarröda som mogna.  Smaken är het, rökig och peppriga med antydan till salmiak i smaken. Hettan är som man säger i Mexiko ”arrebatado” vilket betyder ”snabb” eller ”våldsam …den slår med andra ord till snabbt men klingar av lika fort  igen. Styrkan ligger runt ca 70 000 shu så den räknas som het.

I lager

Kategorier: Chili, Het Etiketter: brokbladig, orange, röd, svart
  • Beskrivning

Beskrivning

Läs längre beskrivning nedan…


Arizona chili är en av den svartaste chilisorter jag odlat, den är fantastisk vacker. Den skimrar från djupaste ebenholts svart till lysande purpursvart och även de klotrunda uppåtväxande frukterna är blänkande svarta men blir sedan läckert orange/klarröda som mogna.  Smaken är het, rökig och peppriga med antydan till salmiak i smaken. Hettan är som man säger i Mexiko ”arrebatado” vilket betyder ”snabb” eller ”våldsam …den slår med andra ord till snabbt men klingar av lika fort  igen. Styrkan ligger runt ca 70 000 shu så den räknas som het.

Som helt omogna är frukterna gröna men de skiftar rätt snabbt över till svart och som fullt mogna kommer de slutligen slå över i rött och orange. Blommorna är otroligt läckra också i lysande lila med lite vitt i botten. Bladen och stammen djupnar i svart ju mer sol de får. När bladen är nyutslagna är de ofta lite mer gröna med purpurfärgade inslag och man kan se på helt nya blad att de skimrar av grönt där i botten.

Sorten kommer ursprungligen från södra USA samt Mexiko där den växer vilt och jag skulle tro att denna sort härstammar från eller rent av är samma som ursprungsorten Chiltepin pepper som också växer vilt i stora delar av södra USA och Mexiko. Den har i vilket fall den typiska vilda chilismaken som även Chiltepin har med en god mycket distinkt het, rökig smak.

Frukterna är perfekta att torka hela och smula ner i olika maträtter. Men man kan också tex göra salsa, eller picka dem hela.

Relaterade produkter

  • Tangerine Dream

    40 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Sugar Rush Stripey

    40 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Chilhuacle Negro

    30 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Aji Mango / Aji Mango Stumpy

    20 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo

JAG HETER CAMILLA THORNANDER…

… och denna blogg handlar om min Trädgård. Plantering, odling och växter ligger mig särskilt varmt om hjärtat och här delar jag med mig av mina bästa trädgårds- och odlingstips av chili, grönsaker och andra växter.

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Toppenbra att så mycket av chilifrukterna och pap Toppenbra att så mycket av chilifrukterna och paprikorna blev skördade i helgen som gick tack vare min fantastiska man = den ofrivilliga vikarierande odlaren. Förra helgen kom han för övrigt hem med en korg full med karljohanssvamp också som jag passar på att klämma in i detta inlägg, för det är ju inte så dumt det heller eller hur 😆👍💚🌶️🫑🍄‍🟫

Det var nog i vilket fall extra bra att vi fick in så mycket skörd under denna helg eftersom natten till söndag blev riktigt kall med frost och -2°. De flesta av plantorna står kvar utomhus och frost kan ju ställa till en hel del skada på både plantor och frukter. Det finns visserligen fortfarande en hel del kvar att skörda, men i stort sett alla mogna frukter och en hel del omoget är plockat nu i alla fall. Men plantorna får stå kvar ett tag till på vinst och förlust tills det finns möjlighet att klippa ner och kompostera plantor och jord. Förhoppningsvis kan vi då också få skördat av det sista ❄️🥶🥀🪴

Ha en fortsatt fin höstvecka 😁👋💚🌞🍁

#odlachili #odla2025 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #odlarglädje #odla #odlaeget #growingfood #odlagrönsaker #growyourownfood #growyourownveg #odlaegenmat #odling #grönsaksodling #skördetid #harvest #harvesttime #skörd #karljohansvamp #stensopp #plockasvamp #Porcinimushroom #porcini
Här ska ni få se en riktigt, riktigt god och vac Här ska ni få se en riktigt, riktigt god och vacker habanero sort. Den är en ny sort för i år som heter Habanero Cappuccino och som namnet antyder blir frukterna vackert cappuccino brunfärgade innan de mognar över till djupt bourgogneröd. Smaken på dessa extra stora frukter är utsökt. De har samma intensivt fruktighet och hetta som vanlig habanero, men med en jordigare, djupare och mer fyllig smak med toner av mörk choklad (hettan  ligger på ca 300 000 shu). Jag skulle nog vilja säga att det är en av de godaste habanero jag provat 😋🤎☕️🍫🌶️

I vilket fall, mot bättre vetande har denna och några till sorter fått flytta inomhus nu. Mot bättre vetande säger jag eftersom chili, paprika och habanero väldigt lätt drabbats av bladlöss och / eller annan ohyra när man övervintra plantorna och detta i sin tur kan bli förödande för nästa års nysådder. Men trots det kan jag inte låta bli att vissa år övervintra några av alla chilisar. Och jag har haft plantor som blivit ganska många år, men sen till slut åker jag på en rejäl lusinvasion och då är det hej då alla plantor och nästa år odlingssäsong . Men hur som haver, har jag lovat mig själv och min stackars man  som ju just nu är den ofrivilliga vikarierande odlaren i mitt ställe, att plantorna åker ut så fort minsta tecken på ohyra syns 😆🤞💚🪴🌶️

Stort tack till min fina odlarvän @femoretradgard för fröbytet av Habanero Cappuccino 🙏🌶️🤎🍫☕️🌱 

Ha en fortsatt fin vecka 😁💚🍀🍁🍂🌞👋

#habanero @HabaneroCappuccino
#chiliplanta #odlachili #odla2025 #odlarglädje #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #skördachili #chiliharvest #growyourownfood #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #growingchili #trädgårdsliv #mygardenlife #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlagrönsaker #trädgård
Årets sista och snöpligt nog första gurkor blev Årets sista och snöpligt nog första gurkor blev blygsamma två gurkor. De var egentligen tre stycken, men av någon outgrundlig anledning var den ena bara plötsligt borta. Så någon riktigt fingerfärdig måste ha knipsat av den😆🙈🥒💚🥒

Imorse plockade vi hur som haver av den sista gurkan av denna formidabla skörd. Det är den mer normalformade på bild två. Den barbapappa formade tjockisen med midja på bild tre plockade vi redan förra, förra veckan när dessa bilder togs. Anledningen att gurkor kan bli sådär konstigt formade beror på ojämn bevattning. Där den är smal har den fått alldeles för lite vatten. Sedan har den satt igång och tjockat till sig när den fått vatten igen 🙃🥒💦☀️

Nåväl, gurkorna har fått klara sig i stort sett helt utan skötsel så det är nog inte så konstigt att skörden blev därefter. Men det får vara så i år och två gurkor är ju bättre än inga, eller hur. Sorten heter i vilket fall Marketmore och den är tacksamt nog en väldigt tålig sort som funkar utmärkt på friland och dessutom är den god både som färsk och inlagd🌱☀️❄️🌬️🥒 

Just dessa två enda gurkor har båda gått åt till tzatziki. För vi eller inuläget min man brukar gör en fantastisk god tzatziki med gurka och vår egen odlade vitlök, mynta och chili. Just nu står tzatzikin och gottar till sig i kylen. Den kommer bli kanon god till kycklingsalladen han skall göra till lunch. Recept på både tzatziki och inlagd gurka med chili finns förresten på min blogg om ni följer länken i min profil 🥒🧄🌶️🍶 🍗🥗 

Ha en glad fredag och helg 😃🍁☀️🍂🌻👋

#gurka #cucumber #odlagurka #älskarminträdgård #lovemygarden #gardenjoy #minträdgård #mygarden #trädgårdsliv #mygardenlife #trädgårdstider #gardening #gardenlovers #haveliv #garten #odla #odlaeget #growingfood #odlagrönsaker #growyourownfood #growyourownveg #odla2025 #growyourfood #odlarglädje #odlaegenmat #vegetablegardening
Följ mig på Instagram

Oktober – Tips

Innan de första frostnätterna så ta in knölar och lökar som skall vinterförvaras såsom dahlia, chokladblomma, knölbegonia etc. Plantera rosor, buskar och fruktträd. Beskär ev. gamla rabattrosor, plocka bort fallfrukt eller angripen frukt som sitter kvar i träden. Städa ur och ställ undan krukor eller trädgårds- dekorationer som inte är frosttåliga. Klipp gräset en sista gång samt börja stödmata fåglarna lite extra.

© Copyright - Camillas Trädgård
  • Link to Facebook
  • Link to Instagram
Link to: Abchazskij Ostruyi Link to: Abchazskij Ostruyi Abchazskij Ostruyi
Scroll to top Scroll to top Scroll to top