Beskrivning
Arizona chili är en av den svartaste chilisorter jag odlat, den är fantastisk vacker. Den skimrar från djupaste ebenholts svart till lysande purpursvart och även de klotrunda uppåtväxande frukterna är blänkande svarta men blir sedan läckert orange/klarröda som mogna. Smaken är het, rökig och peppriga med antydan till salmiak i smaken. Hettan är som man säger i Mexiko ”arrebatado” vilket betyder ”snabb” eller ”våldsam …den slår med andra ord till snabbt men klingar av lika fort igen. Styrkan ligger runt ca 70 000 shu så den räknas som het.
Som helt omogna är frukterna gröna men de skiftar rätt snabbt över till svart och som fullt mogna kommer de slutligen slå över i rött och orange. Blommorna är otroligt läckra också i lysande lila med lite vitt i botten. Bladen och stammen djupnar i svart ju mer sol de får. När bladen är nyutslagna är de ofta lite mer gröna med purpurfärgade inslag och man kan se på helt nya blad att de skimrar av grönt där i botten.
Sorten kommer ursprungligen från södra USA samt Mexiko där den växer vilt och jag skulle tro att denna sort härstammar från eller rent av är samma som ursprungsorten Chiltepin pepper som också växer vilt i stora delar av södra USA och Mexiko. Den har i vilket fall den typiska vilda chilismaken som även Chiltepin har med en god mycket distinkt het, rökig smak.
Frukterna är perfekta att torka hela och smula ner i olika maträtter. Men man kan också tex göra salsa, eller picka dem hela.