Jag har ofta mängder med egenplockade förvällda trattkantareller i frysen. En god och lite otippad rätt som trattar passar till är laxbitar med färskplockad timjan och lingon.

Ingredienser till ugnstekta laxbitar med trattkantareller, lingon och timjan

4 port
ca 500 g laxfilé eller laxkuber(utan skin och ben)
2,5 dl matlagningsgrädde
1-2 purjolökar
1 näve färsk timjan
2 msk konc vilt och kantarellfond
2 tsk krossade torkade enbär 
1–2 msk nyplockade lingon
Salt och svartpeppar

Tillbehör:

ca 1-2 dl med förvällda trattkantareller
1 schalottenlök
smör

Beskrivning till ugnstekta laxbitar med trattkantareller, lingon och timjan

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skär purjolöken i grova bitar. Bredd ut purjolöken i botten på en ugnsform. Skär laxfilén i munsstora kuber och fördela kuberna ovanpå purjobädden. Repa av en näve färska timjanblad och bredd ut detta tillsammans med de krossade enbären över formen. Salta och peppra. Rör ihop fond och grädde i en bunke och häll över laxen och purjolöken. 

Sätt in formen i mitten av ugnen ca 15 min (om frysta lingon* används istället för färska kan dessa strös över formen mot slutet av stekningen).

Hacka och fräs under tiden schalottenlöken i lite smör. Tillsätt svampen och vrid över lite salt och nymald peppar ev. även lite cayennepeppar.

Servera fisken med ugnstekt potatis, svampfräs och garnera med nyplockade lingon*. 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Du får gärna kommentera detta inlägg
Lämna din kommentar med formuläret här nedanför

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *