Viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås

I skogen runt trädgården finns gott om svamp och så här i oktober finns oftast fortfarande trattkantareller att plocka. Trattar passar perfekt till höstliga och smakrika rätter, som denna viltfile.

Ingredienser till viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås

2 pers 
Ca 400 g renstek, renfilé eller annat fint viltkött 
trattkantareller (motsvarande ca 1-2 dl förvällda) 
4-6 skalade potatisar 
2 schalottenlökar, hackade 
4 dl rött vin 
smör 
1 dl matolja 
2 dl viltbuljong 
1 msk ljus maizenaredning 
salt och peppar

Beskrivning till viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås

Dela steken i två stora bitar, pensla köttet med olja och låt dem sedan ligga framme så de blir rumstempererade. Börja under tiden på det övriga. 

Kött – Grilla köttet i en grillpanna i ett par minuter tills det får ett fint mönster på båda sidor. Sätt i en grilltermomenter i mitten av en köttbit och placera i ugnen på 125 graders värme . Stek tills termometern visar 58-63 grader (beroende på hur blodigt du vill ha köttet). 
Potatis – Riv den skalade potatisen, salta, peppra och rör om det hela. Stek därefter potatisblandningen som kakor i smör och olja tills de känns mjuka och får en gyllenbrun färg. 

Sås- Fräs hälften av löken i olja och häll i på fyra dl rödvin och buljongen. Koka ihop i tio minuter och red av med maizena sås redning (eller vanligt majsmjöl utrört i lite vatten). 

Svamp – Fräs svampen i smör (använder du färsk svamp skall svampen fräsa tills all vätska dunstat bort), krydda med salt, peppar och finhackad lök. 

Vrid några varv med salt och peppar på köttet , lägg upp på fat med potatiskakorna, sås och garnera med svampfräset. 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *