Tidiga vårväxter för både kruka och rabatt
Efter en lång mörk vinter vill man gärna förgylla trädgårdens krukor och rabatter med uppiggande vårväxter. Men vilka växter skall man välja som tål det ombytliga vårvädret som snabbt kan skifta mellan minus och plusgrader.
Murgröna, är en mycket tacksam vintergrön växt som med sina gröna blad blir ett vackert komplement till dina vårblommor. Faktum är att jag brukar låta murgrönan övervintra i mina utekrukor. På det sättet får man en härdig murgröna som tål minusgrader och redan rotat sig bra i krukan. Den kan med andra ord användas som komplement både sommar, höst vinter och vår. Viktigt är dock att se till så det är en riktig utomhus murgröna du köpt! Det finns sorter som endast klarar inomhustemperatur vilket blir lite
olyckligt att plantera ut i kylan.
Krokus, blommar tidigare än de flesta andra blommor och tål även ett par minusgrader. Perfekt för de riktigt tidiga vårplanteringarna. När den blommat över kan den fortfarande vara fin i kruka med sina smala randade blad och man kan med fördel gräva ner den ute i trädgårdens rabatter eller varför inte i gräsmattan så kommer den sprida sig och återkomma år efter år. De finns i flera färger tex. violetta, vita gula och de kan vara enfärgade eller strimmiga.
Penséer, är nästan ett måste på våren och finns i en mängd färger och former. De är riktigt tåliga och ner mot 5 minusgrader är inga problem, även om de kan sloka lite direkt efter en kall frostnatt. Men snart har de repat sig och är lika fina igen. De småblommiga sorterna är i regel mer frosttåliga än de storblommiga även om alla penséer klarar kyla bra. Men penséer är egentligen så mycket mer än en vårblomma. Jag planterar ofta penséer i mina vårkrukor för att senare på säsongen placera ut dem på skuggigare ställen i trädgården. Där blommar de snällt vidare ända fram till frosten tar dem fram på hösten.
Narcisser som tex. påsklilja, pingstlilja, stjärnlilja, Tete a Tete mm. är ypperliga att ha i tidiga vårplanteringar . De tål någon enstaka minusgrad och ogillas dessutom av rådjuren vilket är ett plus då många vårväxter riskerar att bli mat åt ett hungrigt rådjur tidigt på säsongen då rådjuren inte har så mycket annat grön att kalasa på. Jag brukar plantera narcisser i vårkrukor inför påsken. När lökarna blommat över gräver jag ner lökarna på valda ställen i trädgården där de sen återkommer under många år. Finns i en mängd nyanser av gult till vitt.
Pärlhyacint är en vacker vårväxt i blått eller vitt som klarar någon minusgrad och dessutom doftar underbart. Efter blomningen går den bra att plantera ut i trädgården där den återkommer år efter år. Den kan dock behöva lite marktäckning med granris eller löv under vintern i de högre odlingszonerna.
Ranunkel är trots att den inte är vinterhärdig förvånansvärt frosttålig och en av de växter som man kan börja med tidigast på våren. Den klarar lätt ett par minusgrader. Jag har haft ranunkel som blivit mer eller mindre frysta helt till is, men de har ändå fortsatt blomma på och varit lika fina så fort de tinat upp. Ranunkel bilder knölar som går bra att gräva upp och förvara frostfritt över vintern, vilket gör att de kan återplanteras i antingen kruka eller rabatt år efter år.
Primula är en riktigt tålig vårväxt som även den finns i en mängd färger och former. Den är mycket frosttålig och är en av de tidigaste vårblommorna att blomma om man väljer att plantera ut den i trädgården, där den återkommer år efter år.
Blåstjärna (scilla) är en mycket vacker vårblomma som gärna förvildar sig och sprider sig i trädgården om man planterar ut den på friland. Den ryska blåstjärnan är vanligast men det finns även en persisk vårtjärna som blommar tom tidigare än krokus som tillsammans med primula brukar vara de första att blomma i trädgården.
Rysk blåstjärna finns som helt vit till mörkt blå och alla nyanser av blått däremellan. Persisk blåstjärna är vit med antydan till blåtoner.
Trädgårdsnejlika är en mycket tålig och tidig blomma som tål ända ner mot -5 grader och dessutom fortsätter blomma till långt in på sommaren. Den doftar dessutom gott och doften lockar till sig fjärilar. På våren kan den gärna stå i solen men fram på sommaren om det blir mycket torrt och varmt är det bättre att flytta den till en lite skuggigare plats eller så går det fint att plantera ut den på friland där den kommer fröså och sprida sig själv år efter år. Den finns i röda, rosa och vita färger och som både fyllda och enkla blommor.
Cyklamen, kanske mest känd som höstväxt är även en fin vårväxt med sina vackra blommar och spännande blad. Den tål lättare frost men inte ihållande kyla och den finns i en mängd färger och former. Vit, rosa, cerise, purpur, laxfärgad och röd både tvåfärgade och fransad förekommer
Slutligen för att lyckas med vårplanteringen är det viktigt att ny inköpta växter får chans att avhärdas dvs. vänja sig vid den kalla utomhustemperaturen innan de planteras ut i kruka eller rabatt. Börja därför alltid med att vänja nya växer att vara ute ett par timmar under dagen under några dagar. Det kan också vara bra att de första nätterna efter utplanteringen täcka växten med tex. fiberduk. Iallfall om det är risk för minusgrader. När de väl härdats klarar de sig själva och du kan lugnt luta dig tillbaka och njuta av vårens första blommor.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!