• Shopping Cart Shopping Cart
    1Shopping Cart
Camillas Trädgård
  • Hem
  • Chili
  • I min trädgården
  • Artiklar
  • Recept
  • Click to open the search input field Click to open the search input field Sök
  • Menu Menu
  • Link to Facebook
  • Link to Instagram
Du är här: Startsida1 / Odling2 / Chili3 / Het4 / Ethiopian Brown
”Arizona chili” har lagts i din varukorg. Visa varukorg

Ethiopian Brown

20 kr

Ethiopian Brown är en gammal god sort jag odlat från egna frön länge, den har en unik rökig och mustig smak. Som torkad används den traditionellt i kryddblandningen berbere  eller etiopisk peppar som kryddblandningen också kallas. Styrkan räknas som het ca 30 000 -50 000 Scoville men den har en smygande hetta så den upplevs snarare som medelhet.

 

I lager

Kategorier: Chili, Het, Medelhet Etikett: brun
  • Beskrivning

Beskrivning

Läs längre beskrivning nedan…


Ethiopian Brown är en gammal god sort jag odlat från egna frön länge, den har en unik rökig och mustig smak. Som torkad används den traditionellt i kryddblandningen berbere  eller etiopisk peppar som kryddblandningen också kallas. Styrkan räknas som het ca 30 000 -50 000 Scoville men den har en smygande hetta så den upplevs snarare som medelhet.

Ethiopian Brown mognar från grönt till djupt chokladbrun och frukterna är avlånga och något veckade. Som grön kan den med fördel grillas eller stekas och som mogen färsk eller torkad är den perfekt i tex salsa, långkok, grytor och tacos.

 

Relaterade produkter

  • Sugar Rush Red

    20 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Abchazskij Ostruyi

    30 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Beaver Dam

    20 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo
  • Tangerine Dream

    40 kr
    Add to cart Add to cart Lägg till i varukorg Detaljinfo Detaljinfo Detaljinfo

JAG HETER CAMILLA THORNANDER…

… och denna blogg handlar om min Trädgård. Plantering, odling och växter ligger mig särskilt varmt om hjärtat och här delar jag med mig av mina bästa trädgårds- och odlingstips av chili, grönsaker och andra växter.” alt=”” width=”80″ height=”80″ />… och denna blogg handlar om min Trädgård. Plantering, odling och växter ligger mig särskilt varmt om hjärtat och här delar jag med mig av mina bästa trädgårds- och odlingstips av chili, grönsaker och andra växter.

Följ mig på Facebook

Följ mig på Instagram

Vi lämnar de flesta maskrosor till bina, men ofta Vi lämnar de flesta maskrosor till bina, men ofta blir det över till oss också och då gör jag gärna maskroshonung eller maskrossirap som kanske är ett bättre uttryck då det är helt veganskt. I år blir det nog inte av, men här kommer beskrivning / recept nedan och lite arkivbilder från tidigare år 😀🌿💛🌼🍯🐝

Maskroshonung / maskrossirap eller fattigmanshonung som det också kallas är kanongott i allt från brödbaket till topping på glass/ost, smaksättning i dressing, i grillmarinad med mera. I princip kan det användas som ersättning till allt man använder socker, honung och sirap till 😀🍦🧀🍗🥯

Jag lägger blommorna i lite iskallvatten en stund innan jag börjar så hinner alla insekter krypa iväg, sen rycker jag loss det gula i mitten på maskrosorna (det gör inget om lite grönt kommer med, men det blir beskare ju mer grönt som är med). Därefter häller jag på kokande vatten, låter detta dra ca 45 min, silar bort blomresterna och kokar upp vätskan med socker och en gnutta pressad citron och en nypa chilipeppar (men det är inget måste med chili såklart) och låter sedan allt koka tills sockret är helt smält ca 10-15 min ☺️💦🌼💛🌼💛🔥

En utförligare beskrivning och recept finns på min blogg om ni följer länken på min profil 💛🌼💛🌼👉..men här är ingredienserna:

3 dl gula maskrosblommor
3 dl vatten
2,5 dl bärsocker / syltsocker
Ca 1-2 tsk saft från en pressad citron (eller citronkoncentrat)
En nypa chilipeppar (jag använder helst någon gul/orange sort tex Hot Lemon, Aji Pineapple eller Aji mango, men man kan ta valfri färg på chili eller hoppa över chili helt) 🤗🌶💛

Ha en skön söndag 😀🌿💚☀️👋

#fattigmanshonung 
#maskroshonung #maskrosmarmelad #maskrossirap #odlaätbart #odlaegenmat #egenkrydda #dandelionhoney #dandelionsyrup #dandelionmarmalade #growyourown #growyourfood #lagamatute #chilihotlemon #hotlemonchili #veganfood #veganmat #utekök #outdoorkitchen #trädgårdsliv #gardenlife #garten #haveliv #hageliv
Aleppo är en riktigt god mat chili som jag odlat Aleppo är en riktigt god mat chili som jag odlat under ganska många säsonger nu. Den kommer som namnet antyder från Syrien och har fått namn från huvudstaden där. Frukterna som är avlånga, lite lätt skrynkliga och något trubbiga, mognar från limegrönt till glänsande klarrött som fullt mogna. Smaken är utsökt och mycket speciell. Den är mild/medelhet med toner av russin, kanel och soltorkad tomat. Styrkan ligger på ca 5000 – 10 000 shu 🍇🤎🍅🌶️😋👌

Traditionellt använder man Aleppo över hela Mellanöstern som torkad och mald till den oerhört populära kryddan Pul biber, kırmızı biber, Halaby pepper och piment d’Alep som kryddan också kallas. Den är som torkad en viktig ingrediens i många mellanösten recept. Men den är även jättegod att äta färsk till exempel i en marinad eller sallad för den vågade 🌶️🥘🥗❤️😋

Jag tror jag har fyra plantor den här säsong och detta är två av dem. Tacksamt nog verkar de sätta en del frukt trots min brist på omsorg i år 🙈😆💪🌶️🪴💚

Ha en fortsatt fin ny vecka 😃👋💚☀️🌷

#chiliplanta #odlachili #odla2025 #odlarglädje #egenkrydda #chilipepper #chilipeppers #hotpeppers #chiliplant #chili #odlaegenmat #growyourownfood #gardeninginpots #odlaikruka #growingfood #chiligrower #growingchiliinsweden #chiligrowing #vegetablegardening #chilialeppo #pulbiber #kırmızıbiber
Cairns Huis ten Bosch är en fantastisk vacker fra Cairns Huis ten Bosch är en fantastisk vacker franstulpan med lång blomningstid. Den blommar vanligtvis i maj och började slå ut redan i slutet på april hos mig och kommer troligtvis blomma ett tag till. Färgen är läckert rosaskimrande med inslag av vitt samt även lite lime i botten på knoppande tulpaner🌷🩷💚🤍🥰

Det hade varit roligt, även om det är osannolikt att den vill återkommer nästa år igen. Jag tror att denna upphöjda soliga rabatt de står i kan ha rätt förutsättningar för det. Men hybridsorter som franstulpaner är inte lika pigga på att sätta sidolökar som tex vildtulpan sorter och moderlöken klarar ofta bara att blomma en säsong så mest troligt är att den försvinner. Lökarna planterades för övrigt ut sent förra hösten / i början på november. Det var bland det sista jag gjorde i trädgården innan jag sen opererades 15/11 så därför kommer jag ihåg det lite extra tydligt. De första tre bilderna är från igår och i bakgrunden tror jag man ser mitt lilla kallväxthus på första bilden. Den sista bilden är från slutet på april när tulpanerna precis började slå ut 💚🌷🩷

Ha en fantastisk fredag och helg 😃💚🌞💚👋

#CairnsHuistenBoschtulip #CairnsHuistenBoschtulpan #tulips #tulpaner #franstulpan #springgarden #vårträdgård #vackrablommor #beutifulflowers #blommoriträdgården #flowergarden #lovemygarden #älskarminträdgård #trädgårdsliv #mygardenlife #trädgårdsskötsel #trädgårdstider #trädgårdsinspiration #trädgårdsblommor #blommoriminträdgård #flowers #flowersinmygarden #gardening #gardeninspiration #haveinspiration #trädgård #garden #hageinspirasjon
Följ mig på Instagram

Maj – Tips

När jorden reder sig är det dags för de första sådderna på friland såsom grönsaker, indiankrasse, luktärter mm. Sallad är också tacksamt att börja med tidigt i stora krukor. Begoniaknölar kan nu börja planteras ut i sina utomhuskrukor. Det går fortfarande bra att så snabbväxande frösorter såsom gurka, squash, zucchini och pumpa inomhus. I mitten/slutet av månaden är det dags att börja avhärda fördrivna plantor såsom tomat, physalis och chili samt fördrivna knölar av Dahlia, chokladblomma mm.

© Copyright - Camillas Trädgård
  • Link to Facebook
  • Link to Instagram
Link to: Espelette / Piment d’Espelette Link to: Espelette / Piment d’Espelette Espelette / Piment d’Espelette Link to: Pink Tiger Link to: Pink Tiger Pink Tiger
Scroll to top Scroll to top Scroll to top