Begonia med sprakande blomsterprakt år efter år
En begonia är nästan ett måste för varje trädgård. Blommorna är så enormt vackra och de är lättskötta också och finns för både sol och skugglägen. De finns dessutom i en mängd olika varianter, från upprättväxande till hängande samt med allt från stora, fyllda, krusiga, flikiga eller enkla små blommor samt blommor med eller utan doft. Begonian finns i istort sett alla färger utom blått så du hittar lätt både ditt favoritutseende och din favoritfärg bland dessa sprakande växter
Begonia är en riktig praktblomma som snällt blommar på hela sommaren med start runt juni för utomhusplanterade blommor eller ännu tidigare om du fördrivit dem inne under våren och de blommar därefter oupphörligt ända fram till frosten tar dem. Begonia tål visserligen inte vår nordiska vinter så man måste alltså ta in dem efter första frostnatten. Men detta är jätte enkelt fixat och de är verkligen inte särskilt utrymmes krävande eftersom de flesta begonior utvecklar knölar som är det enda på växten som behöver grävas upp och sparas mörkt och frostfritt under vintern.
Du gräver alltså kort och gott upp knölarna, bryt av alla ”ovan jord” växtdelar och borsta av knölarna lite grand. Sen är det bara att lägga knölarna på tidningspapper i en låda eller liknande och förvara på ett mörkt och svalt ställe. En krypkällare eller ett garage med sisådär 5-10 grader är perfekt.
Fram på vårkanten i maj eller så fort det är frostfritt på nätterna plockar du fram dina knölar (ofta har de redan då börjat ”vakna” dvs. man kan se små groddar börja titta fram) och planterar ut dem i krukorna igen med groddarna uppåt. Sätt dem ca 2-5cm under jordytan och ser du inga groddar så brukar det vara den inåtbuktande sidan som skall vara uppåt). För varje år kommer dina knölar växa sig större och större. Mina minsta är som små ägg i storleken medans den största är nästan fotbollsstor. Storleken på själva växten blir såklart därefter och tycker man att en begonia blivit för stor ett år kan man enkelt dela den stora knölen i flera mindre till nästa vår och vips har man fått flera knölar att plantera ut eller ge bort.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!