Viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås
I skogen runt trädgården finns gott om svamp och så här i oktober finns oftast fortfarande trattkantareller att plocka. Trattar passar perfekt till höstliga och smakrika rätter, som denna viltfile.
Ingredienser till viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås
2 pers
Ca 400 g renstek, renfilé eller annat fint viltkött
trattkantareller (motsvarande ca 1-2 dl förvällda)
4-6 skalade potatisar
2 schalottenlökar, hackade
4 dl rött vin
smör
1 dl matolja
2 dl viltbuljong
1 msk ljus maizenaredning
salt och peppar
Beskrivning till viltfilé med trattkantareller, råriven potatiskaka och rödvinssås
Dela steken i två stora bitar, pensla köttet med olja och låt dem sedan ligga framme så de blir rumstempererade. Börja under tiden på det övriga.
Kött – Grilla köttet i en grillpanna i ett par minuter tills det får ett fint mönster på båda sidor. Sätt i en grilltermomenter i mitten av en köttbit och placera i ugnen på 125 graders värme . Stek tills termometern visar 58-63 grader (beroende på hur blodigt du vill ha köttet).
Potatis – Riv den skalade potatisen, salta, peppra och rör om det hela. Stek därefter potatisblandningen som kakor i smör och olja tills de känns mjuka och får en gyllenbrun färg.
Sås- Fräs hälften av löken i olja och häll i på fyra dl rödvin och buljongen. Koka ihop i tio minuter och red av med maizena sås redning (eller vanligt majsmjöl utrört i lite vatten).
Svamp – Fräs svampen i smör (använder du färsk svamp skall svampen fräsa tills all vätska dunstat bort), krydda med salt, peppar och finhackad lök.
Vrid några varv med salt och peppar på köttet , lägg upp på fat med potatiskakorna, sås och garnera med svampfräset.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!