Årets vintertomater eller evighetstomat som de också kallas är den gula Vesuvio Giallo och den röda Piennolo Galatino. Vesuvio Giallo blev en storfavorit förra året med väldigt god och söt smak och extremt lång hållbarhet. Förra året hade jag tomater av denna liggandes i helt vanlig rumstemperatur i ett helt år utan att de såg de minsta skrynkliga ut. Tyvärr var smaken inget vidare efter så lång tid men upp till ca 6 månader från skörd var de fortfarande jättegoda. Ny evighetssort för i år är den röda Piennolo Galatino och vilken fantastiskt god tomat det visat sig vara. Den är till och med ännu godare än Vesuvio Giallo. Väldigt söt, fruktig och fin 🤗💛🍅❤️👌
Nu är tyvärr alla tomater väldigt sena i år så det är tveksamt om jag kommer ha några av dessa två sorter jag kan lagra. De få som mognat äter vi upp i ett nafs. Men vi får se. I stort sett alla plantor odlar jag ute men några få bland annat dessa två sorter har av utrymmes skäl inte fått plats på altanerna så de står i mitt pyttelilla kallväxthus. Det är egentligen inte optimalt för mer än uppdrivning då det står lite skuggat på sommaren. Men nu på hösten är det förstås en fördel då tomaterna här inne än så länge är skyddade mot frosten 😃❄️🪴🍅✨
Dessa två sorter av vintertomater är för övrigt så kallade Piennolo tomater. De är italienska vintertomater som odlas på Vesuvius sluttningar. De har alla en liten spets i änden och är döpta efter den traditionella teknik som bönderna där använder och som innebär att tomatklasarna knyts ihop i en ring så att en stor vacker klase skapas (piennolo på italienska) ❤️✨🍅❤️✨🍅❤️✨
#vesuviogiallotomatoes #piennolotomatoes #PiennoloGalatino
#VesuvioGiallo #Ponderosa #Piennolo #vintertomater
#odlatomater #tomatoes #growtomatoes #odla #odlaeget #growingfood #odlagrönsaker #growyourownfood #growyourownveg #odlaegenmat #odling #vegetablegardening #grönsaksodling #odlaegnagrönsaker #helasverigeodlar #gardening #veggies #grönsaker