Physalis, gyllenbär, markkörsbär

Har ni sett så söta små plantor, de är två olika sorters physalis. Det är den gamla storfavoriten ananasphysalis som har en otroligt söt nästan lite godissöt smak med tydliga toner av ananans och den lite nyare favoriten valnötsphysalis som jag odlade för första gången förra året. Den är också väldigt god men med lite vuxnare smak skulle jag säga, väldigt fin balans på sötman med en liten ton av nöt i bakgrunden 🤗💛🍍🌱🌰💛

Det finns två olika typer av plantor som kallas physalis, kapkrusbär och gyllenbär. Kapkrusbär är den sortens physalis man ofta köper frukter av i matvaruaffären. De är mer högväxta, får större men något syrligare bär och de mognar rätt sent på säsongen. Gyllenbär får mindre men mycket sötare bär, de är också mer lågväxta och växer nästan mer på bredden än höjden. Bären mognar dessutom betydligt snabbare än kapkrusbär. Båda sorterna jag odlar är gyllenbär och bra att veta om just gyllenbär är att de har en liten egenhet att plantorna gärna släpper frukterna när de är mogna / nästan mogna. Därav att man också kallar gyllenbär för markkörsbär. Frukterna behöver alltså ofta samlas upp från marken men de brukar eftermognar på bara några dagar inne på tex ett fat eller i en skål om de ännu inte är helt mogna 💛🍃💛🍃💛🍃

Ha en fin torsdag 😃👋💚☀️🌷

#odla2023 #mygardenlife #physalis #ananasphysalis #valnötsphysalis #kapkrusbär #gyllenbär  #frösådd #förkultivering #precultivation  #seeding #plantera #plantering #odlahemma #odla #odlaeget #odlarglädje #odlaegenmat #growyourownfood #vegetablegardening #grönsaksodling #odlaegnagrönsaker #helasverigeodlar #gardening #veggies #grönsaker #odling #plantjoy